7.31.2007

Els festival s'acaben (de moment)

El festival Pleniluni de Torredembarra tanca la temporada, va començar el dissabte passat i s'acaba aquest dissabte amb un cabaret (Dúo Beso a Beso, Diana Colombia, Dúo Dayvic (Circ Nacional de Cuba), Uri&Catxorro, Hermanos Infoncundibles i Sebas). Durant la setmana també s'hi pot veure el Professor Karoli el divendres (que també actua a Tona dilluns que ve), el dimecres els Kd Cirk i el dijous el Circ de les Mussaranyes. Ah! I no gaire lluny, a Calafell, actuen els Gingers dijous a les 19:30h (i també seran a Tona diumenge).

I ja posats, els MOLT recomanats (i poc promocionats) New Shanghai Circus, al Hotel Grand Melià de Sitges el divendres a les 22:00h (entrades de 15 a 40 euros).

Suposo que hi ha més coses durant l'agost per festes majors, però com encara no hi ha cap agenda de circ et tornes boig per trobar-ho.

De la nit de circ al Teatre Grec

A les 7:30h d'ahir s'obrien les portes del Teatre Grec amb totes les 2.000 localitats venudes des de feia dos dies per veure aquesta nit de circ que s'havia promocionat tant en els últims 5 dies.

L'entrada es va fer molt lenta i la gran cua de la porta semblava que no avançava. De manera que alguns espectacles ja havien començat i la meitat de la gent encara estava fora.

L'espectacle, tal i com s'havia promocionat en els últims dies (no des del principi) tenia dos parts, una primera pels jardins amb tres punts d'actuacions on els espectacles es van repetir dues vegades (per tan només en podies veure dos), també amb alguns jocs de fira, els Mortimers deambulant per allí i la fanfàrria Au près ma blonde a l'entrada. En un espai, hi havien els titelles circenses de Txo Titelles (molt recomanables), en un altre l'excèntric musical Mestre Sobrepera, la trapezista Miriam Edo i el acroportors Cia. Insoportés i en l'altre la música d'Au près ma blonde, Fernando Pose a les pilotes de rebot, Manuela Gracián als equilibris sobre mans i Luciano i Kike (Zahircirco) a la perxa. Aquest últim espectacle estava situat a diferents nivells d'una escala (i el públic a sota de tot), cada número més allunyat del següent, de manera que la perxa a penes es distingia a la llunyania i la il·luminació era insuficient. A part, que cada número va ser molt curt (sobretot la perxa) i no es va poder apreciar del tot la qualitat dels artistes. Cal dir que el públic estava una mica desconcertat, perquè no tothom s'esperava aquesta primera part i, a més, no hi havia espai per acollir tot el públic (ni la comoditat adecuada, encara que els espais eren...bonics), de manera que molta gent va decidir menjar-se un entrepà en espera de la segona part. A més, els intemitjos entre les actuacions va ser potser massa llargs (sobretot tenint en compte que s'enunciava com a espectacle familiar) i la gent no era conscient de com anava això dels intemitjos. De tota manera, els artistes estaven molt ben triats i tots van fer el seu paper.

La segona part era al Teatre Grec. Els Mortimers anaven acomodant a la gent, primer amb entusiasme, però després d'estar-se mitja hora acomodant, ja es van cansar i anaven d'una banda a l'altre sense que el públic s'hi fixés gaire, ja amb ganes que comences l'espectacle que havien estat esperant durant dues hores i mitja. Finalment, els Mortimers fan la presentació amb el seu magnífic número d'striptease musical que va ser un èxit rotund.

Després van venir Le quntet de Boeufs que van desconcertar a tothom (en el mal sentit de la paraula) ja que van fer un concert amb espectacle. O sigui, la base era la música (boníssima i molt ben tocada, per cert), però poc circ i poca gràcia. El ritme es va fer pesat a estones, perquè la gent no anava a veure cap concert sinó circ (i en aquest sentit potser es va arriscar una mica massa en el basant de la fusió d'estils artístics i potser no era l'espai indicat). Números de circ destacables? Potser les caixes de cigars (que comparat amb els malabars de Fernando Pose no era res de l'altre món) o el quadrant aeri (que comparat amb alguna companyia catalano-francesa que jo sé no valia gaire), la resta eren només alguns trucs entre les cançons (un nivell tècnic certament inferior al que s'havia vist en els "aperitius").

A mi la nit em va passar de pressa i bé, però crec que moltes famílies ho van tenir difícil per controlar uns nens que esperaven veure un espectacle de circ a les 20:00h i van acabar veient un concert a les 22:30h (en un dilluns, a més a més).

En resum, si valorem aquesta nit de circ com un canvi per tenir durant tot un mes "la Cucina del arte" o el "Circo Romanés" plantant darrera el MACBA (com va succeir en les dues edicions anteriors), jo crec que hem sortit perdent. Sí és cert que moltes companyies catalanes hi estaven involucrades, però aquestes han tingut un paper d '"aperitu" d'un espectacle d'una companyia francesa que tampoc n'hi ha per tant.

Aquí hi ha els articles de l'Avui i del Punt.

7.27.2007

Mor Pepe Otal

Ha estat un dels titellaires més excepcionals dels últims temps. Tan per la seva activitat de titellaire, com la de mestre de titellaires o com la de creació d'espais per a la difusió dels titelles.

S'ha creat la pàgina web d'homenatge següent.

7.24.2007

El circ del cap de setmana passat

Divendres vaig anar al Ple de Riure del Masnou i em va agradar molt en Paolo Nani, un mim que representa 15 vegades la mateixa escena d'escriure una carta de maneres diferents (com per exemple, ambientada al vell oest, sense mans, de peli de terror,...). Un treball de gest increïble, molt comunicatiu sobretot amb les ganyotes. És un espectacle ple d'idees i imaginació. Es nota que porta temps de rodatge: Es va estrenar al 1992 i s'ha representat més de 700 vegades.

L'altra cosa destacable de divendres va ser l'actuació de "Seriosamente tragicomedia" (Alba Serraute (clown exalumna de la Rogelio) i Roc Sala (piano)) amb "Mirando a Yukali" (premi Golfes del Festival de Pallasses d'Andorra 2007). Una allau imparable de música, poesia i divagació existencial on una pallassa vestida de boxejador estambòtic es disfressa i desdisfressa mentre toca el saxo, el clarinet i canta (a Billie Holiday entre d'altres) mentre el piano prova de seguir-li el fil en aquesta rapsòdia desconcertant que evoca la infància amb tendresa, humor i mala llet. És extraordinari que pugui recitar un dels trossos més sobats del Petit Príncep sense que soni pedant i encara faci riure i tingui temps d'interactuar amb el públic.

Nota: Youkali és una illa imaginaria en un tango de Kurt Weill, un lloc ideal inabastable on poder ser feliç (escrita durant l'exili a França abans de la 2a guerra mundial).

Dissabte vaig anar a veure l'espectacle de la Rogelio (també al Masnou), que va estar bé dintre de les dificultats amb el vent, el so, el terra i les disfresses inadequades per fer certs números. I després me'n vaig anar a Canovelles a veure el Circo de la Sombra. Han fet canvis i ara l'espectacle no comença amb l'arribada d'una carta, sinó que va començant com qui no vol la cosa, amb els artistes sense vestir i l'escenari a mig muntar. Sembla que no facin res, però es van guanyant l'atenció del públic amb petits gags fins que, no te n'adonés i, ja estàs al mig de l'espectacle amb malabars, equilibris, trapezi, banquina, roda alemanya,... En fi estigueu atents que aquest estiu faran algunes actuacions per Catalunya.

Ah! Una de les millors coses del Ple de Riure, per si no hi heu anat mai, a part del fet que es fa a la platja és que cada any hi ha una banda itinerant del festival, que va omplint tots els espais buits entre actuacions. Aquest any era la espatarrant Always Drinking Marching Band.

7.22.2007

Del circ de la vida a la vida del circ

Al caixaforum el 19 de setembre s´hi farà una taula rodona amb els següents participants.
Paulina Schumann Rivel, filla de Charlie Rivel
Vicenç Llorca, poeta i expert en la vida del circ
Genís Matabosch, director del Festival Pallassos de Cornellà i creador d'Euro Clowns
Joan Soler Jover, pintor i cronista gràfic de Charlie Rivel.

7.18.2007

Circ a Tarrega 2007

De moment segur que hi seran (a la programació "oficial"):

-Los 2 play (Comeback)
-Cia. La Tal (Démodés)
-Boni (In Situ)
-Los Gingers (Perlas y plumas)
-Mimbre (The bridge)
-Cirque Idyllic (Cabaret at the end of the world)
-Al badulake (Majaretas)
-Varuma Teatro (Malgama)
-El circ de Sara (Circ d'Hiven de l'Ateneu POP9b)

i a això hi cal sumar la programació dels espais "no oficials", com el de 23 Arts que l'any passat va estar tan i tan bé.

7.17.2007

20 minuts de circ

Un dels diaris que te sovint articles sobre circ. Es el diari gratuït 20 minutos. En el seu buscador hi posem circ. i ens emportem algunes sorpresetes.

7.15.2007

Tiana, Viladecans i el pati Llimona

Com aquest cap de setmana no he vist res de circ (massa música) comento algunes coses interessants que vaig veure la setmana passada:

1. El festival de Viladecans va ser com sempre, actuacions de circ de carrer durant la tarda amb espai OFF (massa OFF diria jo, crec que s'ho podrien muntar millor perquè els artistes de l'OFF tinguessin més facilitats ja que han de muntar ells mateixos davant del públic i fer l'espectacle, tot en una hora). Res d'espectacular, només, potser el Petit Circ amb "els poverini" tot i que els personatges i el ritme es podrien millorar. Dóna la sensació que amb més rodatge l'espectacle podria millorar molt.

2. Diumenge passat vaig anar a veure l'1,2,3 del pallasso de Tiana. La "trama" era a càrrec dels Mortimers que van estar esplèndids tan en la presentació (amb un estrany personatge anomenat "Mestre Llumí" crec que sortit de la imaginació de Joan Armengol) com amb la música en directe. Actuaven els "Herrerita" en monocicle (tan bé com sempre), "Cia. Deados" (amb la seva acrobàcia desconcertant, que a mi m'encanta), Carla Fuentes al aro aeri i les teles i la "Cia. Deambulants" que no sé si van encaixar gaire amb la resta.

3. Siticlown (Albert Vinyes). Ja fa temps que el volia veure i no podria haver triat entorn millor que al mig del barri gòtic de Barcelona. Fa d'un pallasso vagabund que treurà tot un món d'entre les escombraries. Hi ha moments molt bons i no desaprofita la ocasió per fer crítica social, però potser hi vol posar massa coses i l'espectacle s'allarga una hora i mitja. És nota moltíssim que és alumne del Jango Edwards (per les paròdies musicals, alguns moviments del cos i també l'striptis final (que de fet no venia al cas i no va ser tan divertit com els del Jango)).

7.12.2007

Premi nacional de circ a Bet Miralta i Jordi Aspa


Merescudíssim el premi nacional de circ d'enguany als Escarlata Circus. Suposo que tothom ha vist Llenties i Marabú (si no JA TARDEU!) i quasi tothom va veure el circ d'Hivern de l'Ateneu de Nou Barris Ulls Clucs (que ha estat un dels més pròxims que s'han fet). Però no només se'l mereixen per la trajectòria circense sinó també com a organitzadors del festival de circ més important de les nostres terres, el Trapezi de Reus. Sembla que (de moment) els premis nacionals de circ van associats, d'alguna manera, al reconeixement d'una tasca de molts anys (i la creació d'alguna estructura-esdeveniment-institució perdurable), més que a les produccions d'un any concret (recordo que els últims van ser Tortell Poltrona-Circ Cric-Pallassos sense fronteres i Rodó-Ateneu POP9barris).

Enrecordeu-vos que també són els directors de la nit de circ que es farà al Teatre Grec el 30 de juliol. IMPERDIBLE!

Encara que no sigui de circ, m'encanta que li hagin donat el premi de teatre a la directora Lluïsa Cunillé, crec que ha fet coses boníssimes.

7.11.2007

Cabaret Reggae

El col·lectiu de la Makabra faran un cabaret a la Sala Bahia (c/Olzinelles 31 al barri de Sants). Serà el dissabte 14 de juliol a les 21:30h i costa 3 euros. Ah! I després hi ha concert.

Jo no hi podré anar. Hi ha masses coses aquest cap de setmana. Recordo que també hi ha la Fira de Circ de la Bisbal amb coses molt interessants (René y San Basilio, Sophie Krog, Hermanos Infoncundibles, Katraska, Circ Pànic, Ane Miren, Enric Magoo, Capitán Maravillas,...).

També a l'amfiteatre de Caixa de Sabadell (a Sabadell): Divendres 13 Al badulake (malabars, baile, clown, acrobàcia amb músic en directe) fan el seu espectacle Malaje i dissabte 14 Pez en Raya representen Sólala ("teatre còmic-clown interessant"). Les dues són a les 22:00h i valen 12 euros.

7.10.2007

PROGRAMACIÓ: KAROLI, L’HOME RODAPROGRANACIO GIRA 2007
KAROLI, L’HOME RODA

Un personatge incombustible, el Professor Karoli, es desplaça dins d’una sola roda amb moto combinant ingeniositat amb la presentacio d’artilugis amb rodes , monocicles alts amb cames, bicis nanes de 10, 20 i 30 cms
Karoli demostrarà la seva passió per les rodes fen el mes difícil... com no, sobre rodes!
Un espectacle visual apte per a tots públics.

CALENDARI
JULIOL
13 San Cugat del Valles
14 Martorelles
14 Olivilla
19 Girona tarde
23 Escaldes d’Engordany, Andorra
27,28 Austria lienz Festival Olala
29 Sarnico, Italia Buskert Festival

AGOST
1 Santa Coloma de Farners
3 Torredenbarra, Tarragona
9,10,11,12 Almería Circuito Diputación
15 Torrepacheco, Murcia
16 Calafell, Tarragona
18 Calonge, Girona

SETEMBRE
22 Cornellá, Barcelona
OCTUBRE
21 Premià de Mar, Barcelona

7.09.2007

l´opera resisteix

Be jo estic lluny de l´Hospitalet, però he llegit en un article de vilaweb, que l´opera el centre ocupat que utilitzaven alguns acròbates sortits de la makabra, el desallotgen i volen resistir.
Jo no se el que està be i el que està malament, només se que a l´Hospitalet la segona ciutat més poblada de Catalunya, no hi ha cap lloc on s´hi puguin fer residencies de circ. ( jo a la Bòbila no i entro i algunes tècniques mes tampoc.
Hospitalet!!!! desperta!!!!

7.08.2007

El clown del Canadà: tècnica Pockinko

Ara que ja he tornat del Canadà, volia explicar un parell de coses. Avui us explicaré (fins a on vaig entendre) la tècnica de Clown que gasten per allí, força diferent a l'europea.

Richard Pochinko, va néixer a Halifax, Canadà, i de seguida va tenir la necessitat de treballar coma a actor, per això va anar a París a estudiar a l'escola Jaques Lecoq. No hi va durar ni un any (diuen que perquè era impossible ensenyar-li res (per massa bo o per massa tossut)). Després d'això se'n torna al Canadà (a la costa Oest) i hi va conèixer el clown (i indi americà) Jonsmith que li va ensenyar la cultura del indis americans. Aleshores, fusinonant aquestes dues idees, va anar-se'n a Montreal per crear la primera escola de clown amb un estil purament americà i diferenciat de l'europeu (que considerava massa autoritari).

La influència d'aquesta escola de clown (Theatre Resource Centre) és enorme en el circ i el teatre canadenc. Aquesta tècnica es basa, abans de res en alliberar-se de tots els prejudicis i el retorn a la infància (fins aquí res de molt original) i després en les 6 direccions o màscares (nord, sud, est, oest, amunt i avall) que s'han de superar per arribar a la setena màscara que és el clown o sigui el que queda després d'haver-nos alliberat de les falses màscares. Ja sé que sona tope místic, però així és com funciona. A vegades, en el cursets d'iniciació, els alumnes han de construir físicament les sis màscares amb cartró pedra i els ulls embenats (cada màscara a més d'una direcció representa un estat d'ànim: trist, content, enfadat,avergonyit,...). Després d'això es treballa l'expressió de cada màscara i sobretot la transformació d'una a l'altre. Aquesta tècnica entén que el clown ha de poder expressar amb el cos totes 6 màscares (amb diferents graus d'intensitat) i després ser capaç de canviar d'una a l'altre i que el públic ho entengui.

Jo he pogut veure a algun dels seus alumnes i la veritat, la majoria no treballa gaire la expressió corporal i els temes que tracten solen ser molt ofensius, de manera que habitualment en els seus espectacles està prohibida l'entrada a menors. Per exemple he vist a Adam Lazarus (un "bouffon"), Sue Morrison (que és la mestra més activa d'aquesta disciplina i que, de fet, aquest any va fer un curset a l'escola de clowns de Barcelona), Scot Free/Fesso, Daniel Nimio, Dave McKay i altres que solent sortir als Lunacy Cabarets. I també una de les clowns del Zumanity a las Vegas, Izzy, va ser alumna seu. I encara cal afegir-hi Moshe Cohen.

Podeu trobar més informació a aquesta pàgina-tribut. Com a curiositat Pochinko també va ser el fundador del mític local (música-bar-teatre-varietats-nohovolgueusaber) de Montreal "Les foufounes electriques".

Grec infantil segons la Vanguardia

El diari la Vanguardia ha tret un article sobre la programació infantil del Grec, en el qual inclou tota la programació de circ.
Efectivament per als amants del circ contemporani de Catalunya el Grec no es ben be un bon festival.
Des de fa tres anys s´hi presenten els circs d´hivern. Espectacles de creació semi professional en els quals els artistes tenen un temps d´assaig bastant reduït, i han de muntar i desmuntar tot l´escenari cada dia per que l´escola juvenil s´instal·li. ( que faríem si no fos que hi han veritables genis).
Aquest circs d´hivern després d´un temps de post producció haurien d´anar a un gran teatre de Barcelona i no tres dies penjats mig any després sense pagar desplaçaments ni assajos.

Per altra banda, un cabaret. Em sembla molt be, segur que serà fantàstic i fins i tot hi haurà alguna sorpresa que no hagem vist a Reus.

El que m´agradaria a mi, son espectacles de creació professionals amb una dramatúrgia contemporània , coses diferents dels nostres artistes ( com les altres arts!!)
Si no n´hi han encara prou ( que n´hi han) en aquest país segur que n´hi han a fora, jo us puc ajudar programadors!!!!

7.07.2007

Pol de circ a Tiana


En Jordi Jané va treure ahir un nou volt de pista en ell ens explica l´intenció dels Mortimers de fer un pol circ a Tiana. Els pols circs es van crear a França i consisteixen ni mes ni menys en espais on s´hi fa difusió, creació i formació de circ. Des d´aquí desitjo molta sort a aquesta iniciativa ja que trobo que es una molt bona manera de descentralitzar, i aporta artistes i public cosa molt positiva.

Just després hi ha un article molt interessant i sobre l´influencia que ha tingut el Joan Armengol a tot el circ català, es indubtable, quants dels artistes que admiro han treballat amb ell...

7.05.2007

Com anavem dient...


Amb l´excusa de que no volia desvetllar sorpreses, m´he donat el temps per a reflexionar sobre el final de curs de la Rogelio Rivel Carpa diem.
No puc comparar gaires finals de curs, ja que jo vaig estar al primer ( i les segones parts... je je).

Aquest any crec que han volgut treballar sobretot el treball de cor ( treball de grup en que la emoció es transportada per tots ). I crec que ho han aconseguit sobretot al final amb la escena del vaixell. Que no hi haguessin gaires números llargs de tècnica no m´ha molestat gaire per a dos motius, el primer es que alguns d´ells ja hi eren l´any passat, i no te cap sentit repetir el número. Per exemple el Moritz fa la figura que ha aprés aquest any en comptes de repetir-ho tot. El segon motiu es per que eren molta gent, i ja em va be que l´espectacle no duri 2 hores i mitja. El retall de números es porta a l´extrem amb el de cable del Beni, on només s´hi fa mitja passada i un gag, crec que no es pot riure d´algú que cau si no se´l veu caminant normalment abans, no vaig tenir ni el temps de interioritzar que estava fent cable que ja es queia.

Aquest treball de cor es dispersa la tècnica que no vol dir que no n´hi hagi: 3/4 de gir arribar a bola a la perxa xinesa, mortal planxat al minivolant, curbeta en mans a mans, i fonts i canvis diversos a la bàscula. ( m´hages agradat tenir temps per a treballar mes el quadrant amb ells, s´han espavilat molt be )

En resum jo hi vaig entrar molt suposo per l´energia i el ritme i les coses que veus poc en un espectacle de circ com per exemple el claqué. En relació a altres finals de curs d´Europa m´ha agradat que no es pretensiós no van de que son super acròbates simplement fan el que saben.

No el comparo amb l´espectacle de l´any passat, si l´he de comparar ho faré amb l´espectacle sobre gel que es va fer al forum, i aquest m´agrada mes, es mes humà.

7.03.2007

Circ al pati llimona

En concret, el dimarts 10 de juliol a les 21:30h. L'espectacle és Siticlaun amb Albert Vinyes (alguns el recordareu dels Fools Militia). Pel que he pogut llegir aquí és un espectacle de clown (hobbo) en solitari. Abans d'això (a les 21:00h) hi haurà dos curts de clown: El parapluges i What's a càrrec de Clowndpas.