7.14.2012


El món de la cultura bull per l'IVA del 21%

El sector es mostra "indignat" i pronostica que "significa la seva mort"

Dissabte, 14 de juliol del 2012 - 15:51h.ImprimirEnviar aquesta notíciaAugmentar/ Reduir text
Vots:
+11votar a favor
-7votar en contra
EL PERIÓDICO/ Barcelona
zoomD'esquerra a dreta i de dalt a baix: Antón Reixa, SGAE; Joan Oller, Palau de la Música; Daniel Martínez, Focus; Lluís Cabrera, Taller de Músics; Ricard Robles, Sónar; Jaume Balagueró, director de cine; José Antonio Bayona, director de cine; Mario Gas, director de teatre.
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Antón Reixa, SGAE; Joan Oller, Palau de la Música; Daniel Martínez, Focus; Lluís Cabrera, Taller de Músics; Ricard Robles, Sónar; Jaume Balagueró, director de cine; José Antonio Bayona, director de cine; Mario Gas, director de teatre.
El món de la cultura es va mostrar "indignat" i "perplex" per la inesperada pujada de l'IVA del 8% al 21% en els espectacles, una mesura que han qualificat d'"inconscient" i que "enfonsarà el sector".Pascual Egea, president de l'Associació de Promotors Musicals d'Espanya (APM), ha criticat aquest increment que no és propi "d'un Govern que recolza la cultura", i ha alertat sobre "la quantitat de promotors que desapareixeran. Entre el 21% d'IVA i el 10% que paguem a la SGAE, ens posem en un 31% dels ingressos que se'n van en impostos, i a això s'hi han d'afegir les despeses de producció. És impossible que els números surtin", ha subratllat.
Jordi Gratacòs, el president d'ARC (l'Associació de representants, promotors, mànagers i festivals de Catalunya) va enviar ahir un correu a tots els implicats. "En aquests moments hem de tenir una postura de rebuig i unitària de tot el sector afectat, tant de la música, com del teatre, dansa, circ i cine. La situació és insostenible". Mentre que Lluís Cabrera, el president de la Fundació Taller de Músics, sosté que "això és una barbaritat, un disbarat". "El govern governa perquè tots els mecanismes socials funcionin, i aquesta pujada és inviable. Significa la mort. I aquest és un govern dominat pel dimoni. Però quan reaccionin i s'adonin del desastre, espero que es vegin obligats a fer enrere una mesura que enfonsarà el sector".
Tito Ramoneda (director de la promotora Project), assegura que "el que acaba de fer Rajoy és posar la cultura del directe en un escamot d'afusellament". I adverteix que tot això acabarà repercutint en l'espectador. "Si l'1 de setembre es posa en marxa, serà com estar a la cadira elèctrica. És clar que aquesta mesura l'únic que farà és reduir dràsticament l'activitat econòmica".
Ricard Robles, codirector del festival Sónar, va assegurar que aquesta mesura l'obligarà a "refer tots els nostres plantejaments de cara al 2013. L'impacte d'aquesta pujada serà molt, molt seriós". Mentre que la Societat General d'Autors i Editors d'Espanya (SGAE) va valorar "molt negativament" una mesura que constata que aquest àmbit és percebut per les instàncies públiques com "una cosa ornamental".

EL LLIBRE SE SALVA 

Enrique González Kuhn, director gerent d'Alta Films, la distribuïdora 'indie' més potent d'Espanya, també va criticar la pujada de l'IVA per a les entrades del cine. "El sector està ja molt tocat, i això és el que faltava". Editors i llibreters, en canvi, van respirar alleujats al saber que el llibre de paper seguirà gravat amb el 4% com a producte de primera necessitat, encara que el llibre electrònic pujarà del 18% al 21%. "Som el sector cultural menys subvencionat, així que té un cert sentit que tingui un tracte fiscal més favorable", argument el vicepresident dels editors espanyols, Xavier Mallafré. Les entrades a museus públics seguiran exemptes d'IVA.
>> Llegiu la informació completa del l'increment de l'IVA al 21% en el món de la cultura a e-Periódico.