7.16.2012


Espectacles damb art

A compdar deth pròplèu 21 de junhsèga, comence era ueitau edicion deth Festivau d’Ostiu dera Val d’Aran. Un pialèr d’eveniments culturaus ath long der ostiu coma complement toristic der esfòrç fisic qu’ei de besonh entà descurbir eth territòri –ràfting, senderisme, equitacion, eca–. E ua desencusa entàs vesins de gaudir d’artistes reconeishuts a nivèu estatau laguens dera policromia verda dera Val –concrètaments en Arties, Bossòst e Vielha–.
Aguest an er hestivau some un totau de cinc actuacions entre es que se trapen eth comic de monològs Leo Harlem, eth circ de Los Herrerita damb eth show The Flamingo’s, Marcel Gros, Eth Petit Elefant, e –eth plat fòrt d’aguesta edicion–  un concèrt d’Els Amics de les Arts. Mès enlà dera nauta qualitat des artistes –portar a cèrti nòms ara Val non a d’èster simple–, cau soslinhar qu’eth numerò d’espectacles baishe cada ostiu; donques es retalhades tanben crotzen es Pirinèus.
Eth nòste país non compde damb un ample scenari teatrau plen de comoditats –equipa d’audio, perfomance, cadierals o hons–. A més, es pellicules qu’arriben ath cine tampoc son es darrères nauetats. A d’açò cau somar era quilhada der IVA deth 8 ath 21% en cultura. Damb tot, ei un plaser vèir que se contunhe apostant en aguest airau entà atrèir torisme e aufrir un léser disparièr e de qualitat as aranesi en moments de pòches uedes e barrades. A despient dera queiguda d’actes, era societat aranesa ei conscient dera importància deth teatre e modalitats artistiques laguens deth territòri; en tot demorar sèir en fautulh es pròplèus ostius.
Versió en català
A partir del pròxim 21 de juliol, comença la vuitena edició del Festivau d’Ostiu dera Val d’Aran. Un conjunt d’esdeveniments culturals que tenen lloc al llarg de l’estiu com a complement turístic a l’esforç físic necessari per descobrir el territori –ràfting, senderisme, equitació, etc.–. I un pretext per als veïns de gaudir d’artistes reconeguts a nivell estatal dintre de la policromia verdosa de la Val d’Aran –concretament a Arties, Bossòst i Vielha–.
Aquest any el festival suma un total de cinc actuacions, entre les que hi ha el còmic i monologuista Leo Harlem, el circ de Los Herrerita amb el show The Flamingo’s, Marcel Gros, Eth Petit Elefant, i –el plat fort d’aquesta edició– un concert d’Els Amics de les Arts. Més allà de l’alta qualitat dels artistes –portar alguns noms a la Val d’Aran no és senzill–, cal subratllar que el nombre d’espectacles disminueix cada estiu; doncs les retallades també creuen els Pirineus.
El país aranès no compta amb un espaiós escenari teatral ple de comoditats –equip de so, performance, amples seients o fons–. A més, les pel·lícules que arriben al cinema tampoc són les últimes novetats. A això cal sumar la pujada de l’IVA recent del 8 al 21% en cultura. Tanmateix, és un plaer veure continua l’aposta en aquest sector per atreure turisme, i oferir un oci diferent i de qualitat als aranesos en dies de butxaques buides i tancades. Malgrat la caiguda d’actes, la societat aranesa és conscient de la importància del teatre i modalitats artístiques dintre del territori; esperant asseure a la butaca els pròxims estius.