Passa al contingut principal

LA MONUMENTAL CIRC ESTABLE


CARME ESCALES
BARCELONA

Va adoptar el nom -Fort Pienc- del gentilici dels que ocupaven el fort Pius, el fortí militar que Felip V va manar aixecar a prop de la Ciutadella. I avui, l'Arc del Triomf segueix sent la referència més clara per situar el barri de Fort Pienc, el menys conegut dels sis que aglutina el districte de l'Eixample. Joaquim Mallén en presideix l'associació de veïns, a més de regentar, des de fa 23 anys, un comerç a la zona.
zoom«La Monumental hauria de ser un circ estable»_MEDIA_1
PATRICIA GALÁN

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Informació publicada en lapágina 48 de la secció deDistritos de l'edició impresa del dia 11 de juliol de 2012VEURE ARXIU (.PDF)
-¿Les necessitats d'un barri les observen millor els ulls d'un comerciant o els d'un veí?

-És diferent. Per això, al Fort Pienc hem volgut distingir i articular per separat l'associació de veïns i l'associació que engloba els comerciants. Perquè una cosa és viure al barri i una altra és treballar-hi. El comerciant està en contacte amb molts veïns, i aquests veïns el poden posar al corrent de moltes coses, bones i dolentes, però en realitat són els veïns els que dormen al barri i fan ús dels seus serveis.
-Vostè ho reuneix tot. Viu i treballa al barri. I, a més a més, hi viu de tota la vida.
-Sí. El meu pare ja hi tenia una botiga, en el seu cas d'alimentació, i jo una papereria llibreria. I tant la meva dona com jo -que a més a més també està a la junta de l'associació veïnal- vivim i treballem al barri. La veritat és que, malgrat que tots dos sabem desconnectar-ne, tenim molt present el barri i la seva gent, tant el que encara queda per millorar com el que ja s'ha aconseguit.
-Del que ja és una realitat, ¿què en destacaria?
-Jo començaria recordant que la mateixa associació de veïns del Fort Pienc va néixer justament per reivindicar els terrenys que Renfe va abandonar, a principis de la dècada dels 70, des de la seva antiga estació de trens, actualment estació d'autobusos del Nord, fins a les Glòries. On hi havia vies mortes, vam demanar equipaments per al barri i es va fer la nova estació, un poliesportiu, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i l'Auditori.
-¿Quina repercussió té l'estació al barri?
-Malgrat que a l'any hi passen al voltant d'un milió de viatgers, la incidència al barri és poca. Estan de pas i molts són turistes de motxilla que arriben en autocar des d'una capital europea i connecten directament amb el metro per anar al centre a visitar la ciutat o a instal·lar-se en algun hotel o alberg i continuar la seva ruta.
-El Fort Pienc no té, encara, hotels ni reclams per atraure aquests turistes de pas, però sí que en té, amb el Teatre Nacional de Catalunya i l'Auditori, per a barcelonins i catalans. L'obertura d'aquests establiments culturals sí que es deu haver notat al barri.

-Això sí, sobretot perquè l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) té la seu a l'Auditori i molts estudiants viuen en vivendes del barri, i el cap de setmana, si són d'alguna localitat catalana, tornen a les seves ciutats o pobles. Els concerts i les actuacions també donen vida al barri, però tampoc tanta. Més que res han servit per donar-lo a conèixer a la gent.
-Potser perquè falten restaurants a la vora d'aquests dos magnífics centres culturals.

-Sí. Nosaltres som conscients que fa falta una oferta de restauració nocturna. Això ho contempla també l'estudi que va portar a terme l'associació de comerciants Eix Comercial Fort Pienc, que es va constituir fa un any.
-¿Què més hi falta, al barri del Fort Pienc?

—En l'últim Pla d'Acció Municipal (PAM) vam incloure una vintena de reivindicacions, entre les quals figuren: l'escola municipal Els Encants, que ara funciona en barracons; un CAP i una residència pública per a persones grans amb centre de dia. També demanem que finalitzi la reforma del passeig de Sant Joan i les obres de la plaça d'André Malraux i que es construeixi un segon institut, per al qual ja es disposa de solar. Només falta fer-lo.
—I per a la Monumental, ¿què els semblaria un projecte com el de la plaça de Les Arenes?

—¡No! Nosaltres apostem pel comerç de proximitat, volem potenciar les botigues del barri. A la Monumental, ens agradaria que hi hagués un circ estable, amb escola inclosa. Així, el Fort Pienc podria culminar el que ja apunta ara, un barri amb equipaments culturals per a tota la ciutat. Ja tenim música, teatre, i amb aquesta aposta també tindríem el circ.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape