7.11.2012

LA MONUMENTAL CIRC ESTABLE


CARME ESCALES
BARCELONA

Va adoptar el nom -Fort Pienc- del gentilici dels que ocupaven el fort Pius, el fortí militar que Felip V va manar aixecar a prop de la Ciutadella. I avui, l'Arc del Triomf segueix sent la referència més clara per situar el barri de Fort Pienc, el menys conegut dels sis que aglutina el districte de l'Eixample. Joaquim Mallén en presideix l'associació de veïns, a més de regentar, des de fa 23 anys, un comerç a la zona.
zoom«La Monumental hauria de ser un circ estable»_MEDIA_1
PATRICIA GALÁN

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Informació publicada en lapágina 48 de la secció deDistritos de l'edició impresa del dia 11 de juliol de 2012VEURE ARXIU (.PDF)
-¿Les necessitats d'un barri les observen millor els ulls d'un comerciant o els d'un veí?

-És diferent. Per això, al Fort Pienc hem volgut distingir i articular per separat l'associació de veïns i l'associació que engloba els comerciants. Perquè una cosa és viure al barri i una altra és treballar-hi. El comerciant està en contacte amb molts veïns, i aquests veïns el poden posar al corrent de moltes coses, bones i dolentes, però en realitat són els veïns els que dormen al barri i fan ús dels seus serveis.
-Vostè ho reuneix tot. Viu i treballa al barri. I, a més a més, hi viu de tota la vida.
-Sí. El meu pare ja hi tenia una botiga, en el seu cas d'alimentació, i jo una papereria llibreria. I tant la meva dona com jo -que a més a més també està a la junta de l'associació veïnal- vivim i treballem al barri. La veritat és que, malgrat que tots dos sabem desconnectar-ne, tenim molt present el barri i la seva gent, tant el que encara queda per millorar com el que ja s'ha aconseguit.
-Del que ja és una realitat, ¿què en destacaria?
-Jo començaria recordant que la mateixa associació de veïns del Fort Pienc va néixer justament per reivindicar els terrenys que Renfe va abandonar, a principis de la dècada dels 70, des de la seva antiga estació de trens, actualment estació d'autobusos del Nord, fins a les Glòries. On hi havia vies mortes, vam demanar equipaments per al barri i es va fer la nova estació, un poliesportiu, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i l'Auditori.
-¿Quina repercussió té l'estació al barri?
-Malgrat que a l'any hi passen al voltant d'un milió de viatgers, la incidència al barri és poca. Estan de pas i molts són turistes de motxilla que arriben en autocar des d'una capital europea i connecten directament amb el metro per anar al centre a visitar la ciutat o a instal·lar-se en algun hotel o alberg i continuar la seva ruta.
-El Fort Pienc no té, encara, hotels ni reclams per atraure aquests turistes de pas, però sí que en té, amb el Teatre Nacional de Catalunya i l'Auditori, per a barcelonins i catalans. L'obertura d'aquests establiments culturals sí que es deu haver notat al barri.

-Això sí, sobretot perquè l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc) té la seu a l'Auditori i molts estudiants viuen en vivendes del barri, i el cap de setmana, si són d'alguna localitat catalana, tornen a les seves ciutats o pobles. Els concerts i les actuacions també donen vida al barri, però tampoc tanta. Més que res han servit per donar-lo a conèixer a la gent.
-Potser perquè falten restaurants a la vora d'aquests dos magnífics centres culturals.

-Sí. Nosaltres som conscients que fa falta una oferta de restauració nocturna. Això ho contempla també l'estudi que va portar a terme l'associació de comerciants Eix Comercial Fort Pienc, que es va constituir fa un any.
-¿Què més hi falta, al barri del Fort Pienc?

—En l'últim Pla d'Acció Municipal (PAM) vam incloure una vintena de reivindicacions, entre les quals figuren: l'escola municipal Els Encants, que ara funciona en barracons; un CAP i una residència pública per a persones grans amb centre de dia. També demanem que finalitzi la reforma del passeig de Sant Joan i les obres de la plaça d'André Malraux i que es construeixi un segon institut, per al qual ja es disposa de solar. Només falta fer-lo.
—I per a la Monumental, ¿què els semblaria un projecte com el de la plaça de Les Arenes?

—¡No! Nosaltres apostem pel comerç de proximitat, volem potenciar les botigues del barri. A la Monumental, ens agradaria que hi hagués un circ estable, amb escola inclosa. Així, el Fort Pienc podria culminar el que ja apunta ara, un barri amb equipaments culturals per a tota la ciutat. Ja tenim música, teatre, i amb aquesta aposta també tindríem el circ.