9.14.2012


Artistes valencians constitueixen la primera plataforma contra l'augment de l'IVA

Exigeixen una reunió amb Alberto Fabra ·Volen manifestar-li el desencant per la política cultural del govern

Desenes d'actors, artistes visuals, músics, ballarins, empresaris teatrals, galeristes, crítics, escriptors, guionistes, editors, llibreters, gestors culturals, productors i distribuïdors van participar ahir en la presentació de la plataforma, que aspira a integrar no solament professionals, sinó també públic i consumidors culturals, també perjudicats 'per l'augment abusiu de l'impost', explicava el cantant Manolo Tarancón, portaveu de l'entitat.
La primera cosa que vol fer la plataforma és reunir-se amb el president de la Generalitat, Alberto Fabra, amb la idea de manifestar-li el malestar per la política cultural. Segons Tarancón, en el cas del País Valencià, a la situació d'extrema gravetat' per l'apujada de l'IVA, s'hi ha d'afegir 'la manca de política cultural activa del govern, que precaritza el sector'. També vol reunir-se amb els partits representats a les Corts, i fer concentracions de protesta i campanyes de conscienciació ciutadana. De moment, ja prepara un concert reivindicatiu per al 25 d'octubre a la sala Wah Wah.
El principal objectiu de la Plataforma Valenciana per la Cultura és 'la revocació immediata' de l'augment de l'IVA cultural, que ara és del 21%, i aconseguir que la Generalitat adopti una política activa que afavoreixi la creació. A més, exigeix a la Conselleria de Cultura que faciliti les dades que demanen les organitzacions 'des de fa anys' perquè puguin fer-se 'estudis més profunds' sobre  la indústria cultural valenciana.
Per Toni Benavent, d'Albena, 'la cultura pesa poc' al País Valencià; però la presidenta de l'Associació Valenciana d'Empreses de Teatre i Circ (Avetid) i representant del Teatre Olympia, María Ángeles Fayos, creu que la bona notícia és que 'organitzacions que fa un any no s'haurien unit en una plataforma hagin acabat plegades'.