9.26.2012

El Ramon Llull compleix 10 anys i empren una aventura amb el Mercat   
Publicat per Teresa Bruna (Teatralnet) 25/09/2012 

Tenim un cap de setmana carregadet, perquè serà difícil anar-hi només un dia. El Mercat de les Flors i l'Institut Ramon Llulls'han instituït com una mena de parella de fet per presentar Indisciplines, un conjunt d'espectacles –o càpsules- curts sorgits de la contaminació entre diverses disciplines artístiques, en paraules d'Àlex Susanna, director adjunt de l'Institut Ramon Llull (IRL). Els han creat un grup d'artistes, -uns consagrats i altres més joves- que, inicialment, no tenen res a veure uns amb els altres, però que tots estan radiants amb els resultats. L'estrena de Indisciplines celebra per un costat l'obertura de temporada del Mercat de les Flors d'una manera festiva i participativa, i per l'altre, els 10 anys de l'IRL. 

El nostre objectiu és donar visibilitat a tot el que es fa fora de Catalunya en català, però no ens hem ocupat gaire del que passa aquí. La celebració dels 10 anys és una ocasió magnífica per fer-ho, diu Susanna. I afegeix: "A l'IRL no fem producció, ajudem a la cultura. I ara, més que mai, són necessàries les complicitats. Amb el Mercat de les Flors hem format una parella de ball que ens fa sentir còmodes perquè és un centre obert a la multidisciplinarietat i a les arts del moviment, que són les que necessiten més ajuda. Per això té sentit unir-nos ara, és una aposta pel futur. Nosaltres promovem la cultura catalana i ells la fan visible"

Les dues entitats han provocat una cita a cegues entre artistes amb trajectòria o capacitat de projecció internacional de diferents arts creatives i els han proposat crear conjuntament càpsules de fins a 20 minuts. "Els hem demanat que no fessin creacions noves sinó que establissin un diàleg, que es deixessincontaminar amb els seus llenguatges (poesia, circ, dansa, música, cinema...", explica Marc Olivé, que ha fet la programació. 

L'engrescadora iniciativa funcionarà d'aquesta manera: 

Hi ha tres itineraris que el públic haurà de seleccionar prèviament. Cada un tindrà un Mestre de Cerimònies que guiarà el públic i informarà dels espectacles. N'hi ha dos, als que han anomenat Càpsules troncals, que són comuns als tres itineraris. Cada espectador portarà una polsera de color, diferent segons l'itinerari escollit. Cada dia (divendres dia 28, 19 i 21.30 h; dissabte 29, 21.30 h; diumenge 30, 19 h) es proposaran els tres recorreguts. El preu de cada recorregut és de 12 euros. 

LES CÀPSULES TRONCALS 

Els dos espectacles que veurà tothom, són Tranç, de Cesc Gelabert i Isaki Lacuesta –el segon de cada itinerari- i Guateque#2, una proposta de dansa vertical de les companyies Delrevés + NU2'S 

Tranç guarda en memòria alguna altra col•laboració entre Lacuesta i Gelabert a la Fira de Frankfurt. Volíem fer un muntatge amb caràcter de celebració que a la vegada parlés de la transmissió de l'art entre generacions. Amb l'ajut de projeccions hem fet evocacions del passat, hem travessat els contemporanis i acabem amb les interpretacions de les noves generacions de l'IT Dansa i de l'IEA Oriol Martorell, explica Gelabert. 

Els intèrprets són el mateix Gelabert, Roser López Espinosa i Lorena Nogal. Els ballarins en viu es combinen amb imatges projectades de personatges que ells mateixos interpreten, en un símbol de la transmissió del seu art al futur. Hi ha una primera transmissió per part d'artistes com Carmen Amaya, Vicente Escudero, Joan Magriñà, La Maña, Rosita Mauri, Tórtola Valencia). I una segona a partir dels nostres contemporanis Marta Carrasco, Sol Picó, Andres Corchero, Àngels Margarit, Maria Muñoz i Thomas Noone. Un joc de transmissions i gestos de creador a creador per plantar una llavor de futur als que tot just comencen. Té una durada de 35 minuts que "més endavant tindrà continuïtat i durarà 50 minuts", apunta Lacuesta. El projecte es veurà, entre d'altres llocs, a la Fira de Manresa on el cineasta intervé enguany com a Artista Associat. 

Pel que fa a Guateque#2 és un projecte visual de Núria Font, artista especialitzada en dansa i nous mitjans i la companyia de dansa vertical Delrevés. L'espectacle reuneix les dues disciplines, que abriguen música en directe, arts digitals, dansa acrobàtica, electrònica, vídeo...) i s'ha adaptat a la façana de l'Institut del Teatre. Serà el que cada dia tancarà els Itineraris. 

ELS ITINERARIS 

Tindran lloc per diferents espais del Mercat de les Flors amb una capacitat màxima de 100 persones per itinerari. L'Itinerari A comença amb la càpsula resultant de lacontaminació entre ZA!, dos músics molt especials que toquen diferents estils amb diferents instruments i la companyia també molt especial de teatre Los Corderos.sc No es coneixien de res però la trobada ha anat molt bé, tots dos són un grup de dos nois que donen molta prioritat al físic i fan coses insòlites... No han vingut perquè no volen deixar de treballar, assegura la representant de Los Corderos. 

Després de Tranç vindrà la càpsula creada per Pere Faura i Aggetelek, molt propera a la instal•lació. 

L'itinerari B l'engeguen els mateixos Pere Faura i Aggetelek. I després de Tranç, la ballarina catalana Eulàlia Ayguadé, una figura de la dansa contemporània nominada com a ballarina excepcional als Premis de la Crítica de Londres, s'uneix amb l'artista de circ Joan Català (Daraomai) i Jordi Molina, un referent de la tenora. 

La càpsula crada per Bradien (grup instrumentalI i el poeta Eduard Escoffet obren l'Itinerari C. El projecte conjunt investiga sonoritats i noves combinacions entre la veu, el text i l'univers sonor del grup. 

Com sempre després de Tranç, veurem el resultat de la unió entre Sònia Sánchez, investigadora del flamenc i la dansa butho i Black Tulip, un projecte destinat a la investigació experimental. 

Ara, ja, només queda el més difícil: escollir l'itinerari. O anar-hi dos dies. O tres. En general, tots els artistes asseguren que estan "molt contents dels diàlegs que s'estan creant" i que és una aventura que provoca ganes de jugar.