9.10.2012

Les arts escèniques catalanes alerten sobre la davallada de contractacions


Les arts escèniques catalanes alerten sobre la davallada de contractacions


Algunes de les principals associacions d’arts escèniques catalanes han demanat a les administracions públiques “diàleg” i “sumar esforços” per fer front a la situació que viu el sector. “Si aquesta crisi és una travessa del desert, cal repartir bé l’aigua perquè ningú no mori de set”, asseguren en un comunicat l’Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE), l’Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya (ACPDC), l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APDC), l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) i l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP).
El passat divendres, totes elles es van reunir a FiraTàrrega per analitzar la realitat del sector amb l’objectiu d’establir estratègies i plans comuns per encarar la crisi. En la trobada, van alertar de la disminució “progressiva i alarmant” de les programacions escèniques a Catalunya, especialment fora de Barcelona.
Per això van demanar consens sobre qualsevol normativa que s’impulsi, especialment pel que fa a la programació dels equipaments culturals. En aquest sentit, recorden que es va fer una llei sobre aquests, però no sobre els seus usos, i que hi ha el perill que els equipaments culturals municipals es converteixin en “magatzems”.
Un 8% de pressupost per a la cultura
Les associacions d’arts escèniques, que és el primer cop que es reuneixen, també denuncien que la recent pujada de l’IVA en les entrades suposa que fins a un 36% de la recaptació s’hagi de destinar a impostos i drets d’autor.
També remarquen que no busquen ajudes econòmiques, sinó acords per fer viable el sector, i entenen que un 8% del pressupost de la Generalitat s’hauria de destinar a la cultura.