9.25.2012

Les arts escèniques valencianes boicotegen una jornada de la Conselleria de Cultura


Les arts escèniques valencianes boicotegen una jornada de la Conselleria de Cultura


Aquest dilluns, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, depenent de la Conselleria de Cultura, i l’IESE Business School organitzaven les jornades Nous enfocaments en la gestió cultural. Cap a la viabilitat sostenible. Tot i estar convidades a participar-hi, les principals associacions de teatre, dansa, circ, gestió cultural i música, agrupades a l’Observatori de les Arts Escèniques Valencianes, van decidir no fer-ho i boicotejar la trobada, mesura que van secundar altres col·lectius culturals que també havien estat convidats.
Les associacions denuncien que les jornades pretenien legitimar i aprofundir en un nou escenari basat principalment en la fi del model de gestió pública, la recerca de noves fonts de finançament en el sector privat i el desenvolupament d’un enfocament sobre la cultura amb paràmetres exclusivament economicistes. Per tot plegat, s’han negat a recolzar amb la seva presència “l’articulació” d’un model amb aquestes característiques.
L’Observatori afegeix que els darrers dies la relació del sector amb l’Administració s’ha deteriorat encara més amb el tancament “unilateral i sense diàleg” del Teatre Talia de València. “La Conselleria pretén ara convidar-nos a reflexionar sobre un model que aprofundirà, encara més, en la precarietat del sector, conduint-lo a uns extrems de total insostenibilitat als que pràcticament ja es troba abocada”, assegura en un comunicat.
Les associacions diuen entendre el context de crisi i els problemes de finançament, però afirmen que la resposta a la situació ha de ser una actitud de “diàleg i consens” des de l’Administració. En aquest sentit, tornen a demanar a la Conselleria que permeti la participació activa dels professionals en la política cultural, i consensuar les mesures a desenvolupar i les estratègies alternatives a formular en el context actual.
Formen part de l’Observatori l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV), l’Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV), l’Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV), l’Associació Valenciana d’Empreses de Dansa (AVED), l’Associació Valenciana d’ Empreses Productores de Teatre i Circ (AVETID), l’Associació de Gestors i Gestores Culturals del País Valencià (AGCPV), la Federació d’Espais Teatrals Independents (FETI) i l’Associació de Musics Professionals (AMPE).