6.17.2013

Circ Programa Moments


´Moments´ repassa la història del circ de la mà de Carles Raluy

16.06.2013 | 00:00
Avui diumenge el programa de La 2 Moments repassarà la història del circ a Catalunya amb Carles Raluy, empresari i copropietari del Circ Raluy, i amb Jordi Jané, crític i docent de circ. Al segle XIX i principis del XX, Barcelona era considerada una de les principals capitals del circuit europeu fins al punt de comptar amb diversos circs estables per on passaven els artistes que triomfaven a Europa, i el seu públic tenia fama d'entès i exigent. 
La Guerra Civil va paralitzar l'activitat circense però aquesta es revitalitzà amb l'arribada de nombrosos artistes europeus que fugien de la II Guerra Mundial i que buscaven refugi a casa nostra. És a partir de la dècada dels 60 quan el nombre i la qualitat dels espectacles es redueix per la irrupció de la televisió, els canvis socials i l'estancament d'artistes i empresaris: la gent va deixar d'interessar-se per un espectacle basat en atraccions d'un segle enrere. A la dècada dels 70 apareixen a Catalunya grups i artistes que impulsen la seva renovació amb l'anomenat "circ contemporani català", un circ que aposta més pel risc de la creació estètica que pel virtuosisme dels exercicis físics.
Un circ que combina les tècniques tradicionals amb música, coreografia i estructura narrativa per arribar a l'audiència. Ja no es busca el típic tòpic de l'"encara més difícil", sinó la comunió amb el públic. El circ és un reportatge de Margaret Rius realitzat per Arantxa Tormo i Jordi Renú.
Moments, el programa de TVE Catalunya que repassa fets, històries i aspectes de la vida social i cultural de Catalunya, està dirigit i presentat per Raül Díaz, realitzat per Jordi Renú i produït per Isabel Blesa. El programa s'emet els diumenges a les 11:15 hores a La 2 de TVE.