Passa al contingut principal

Figueres: Circ amb molta èpica


Marcel | dimarts, 4 de juny de 2013 | 16:54h
Article publicat al número 36 de la revista de circ Zirkòlika.
"Diuen que trepitjar merda porta molta sort. Doncs, sí senyor. Perquè la gran quantitat de fems que ha trepitjat –sense voler, és clar– el Festival de Circ Ciutat de Figueres durant els dos primers anys de vida li han dut una bona estrella, inimaginable fa només tres anys, quan el director del festival, Genís Matabosch, va sortir per la porta del darrere de la direcció del Festival d’Albacete i va començar a rumiar el seu futur.
Fidel a la màxima “ara caic, ara m’aixeco”, Matabosch s’ha arremangat i amb només tres anys ja torna a treure pit. Ha acusat durant les funcions els animalistes –que van repartir fulletons contra la presència de cavalls al circ– de “pseudoecologistes” i ha reivindicat Figueres com a “nova capital del circ”, davant de les “retallades que hi ha en altres festivals”.
La gran virtut de trepitjar merda és que no es noti. I el festival ho ha aconseguit. Fins i tot sembla que les calamitats l’han reforçat. Però quina merda és aquesta que ha trepitjat? El tancament el 2012 de l’aerolínia Spanair, quan faltaven molts pocs dies per inaugurar la primera edició, va suposar una cursa a contrarellotge perquè els artistes no s’haguessin de quedar amb les maletes a la terminal de sortida. El sarau que va haver de suposar això és una broma de pàrvuls comparat amb el revés d’aquest any.
Negativa dels militars
El ‘no’ dels militars a acollir com l’any passat el festival de circ a l’interior del pati d’armes, en una decisió incomprensible si no és pel context de tensió política que es viu a Catalunya pel procés sobiranista, ha obligat a canviar d’emplaçament i també de nom. Dos edicions, dos noms. És l’encara més difícil. La icona del Castell de Sant Ferran, que amb tant d’orgull es volia associar al circ des del festival, se’n va anar a la merda en qüestió d’hores. La negativa no va ser explícita amb puny i lletra, sinó que, com allò de la merda, era millor que el rebuig al circ no es notés. La Comissió Permanent del Consorci del Castell, format pel Ministeri de Defensa, l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona, no es va arribar a convocar, malgrat els dos requeriments de l’Ajuntament de Figueres. Les converses de mig any van acabar amb desacord i una crisi, diguem-ne diplomàtica, entre els militars i l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que arran del conflicte va demanar la dimissió fulminant del director del Consorci, Damià Abella, i del president d'aquesta comissió, Ermenejildo Tomé.
“Quina merda!”, hauria pensat i cridat Genís Matabosch quan el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va donar carabasses al festival i va anunciar que guardava a la caixa zero euros per al festival. Els pocs diners que hi ha es destinaran, segons va dir en roda de premsa, a les fires de circ Trapezi de Reus, a la de la Bisbal d’Empordà (Girona) i al Festival de Pallassos de Cornellà (Barcelona). Ai las! El compromís públic que havia adquirit un any abans Santi Vila, quan era alcalde de Figueres, amb alts càrrecs de Cultura, va queda esmicolat. Mascarell no ha volgut saber-ne res, de Figueres, segurament perquè sap que no compta amb massa simpaties de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), més preocupada per sobreviure a les retallades que per traçar ponts. A més, hi ha un divorci per moltes raons, però, entre altres, per la nul·la presència d’artistes catalans en els espectacles del festival. 

(L'article complet es pot llegir en l'arxiu adjunt en format PDF).

A la imatge, la companyia russa Yakov Ekk
 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape