Passa al contingut principal

enguany la col·laboració amb La Central del Circ ha sortit rodona


 Jordi Jané

El Grec de Ramon Simó persisteix en el seu suport al circ produït al país, i enguany demostra que el convenciment i la constància acaben donant fruits. Després de la molt oblidable experiència dels cabarets circenses de l’any passat al hub de la plaça Margarida Xirgu, enguany la col·laboració amb La Central del Circ ha sortit rodona.
El títol ho indica clarament: és un espectacle fet de retalls, de fragments dels espectacles que els diferents solistes i companyies que hi intervenen han preparat en residència a La Central del Circ entre el 2011 i el 2013: Nacho Flores, La Clandestina, Psirc, Nacho Ricci i Les Capgirades. Com a fórmula, no dista gaire (o gens) dels combinats instaurats per l’Ateneu Popular Nou Barris i que tan bons resultats han donat i tant han ajudat al rodatge i la trajectòria de moltes companyies.
Ara bé: en aquest cas, la direcció de Leandro Mendoza ‘Ley’ ha aconseguit un producte unitari molt allunyat del concepte de patchwork: el to i el ritme generals, el tractament de llum i música (Quico Gutiérrez i Mauro Paganini), l’ordre i l’enllaç dels números i un munt de petits detalls deixats anar amb comptagotes en el moment just, donen a aquest combinat una gratificant dimensió d’obra acabada que podria circular amb èxit pels millors festivals europeus d’arts escèniques. I val a dir, encara per a més mèrit de Mendoza, que en els dies previs a l’estrena ha hagut d’integrar a corre-cuita Natxo Ricci i Les Capgirades per substituir els dos números de la companyia Estropicio per lesió de la trapezista Ruth Gascón.
Obre l’espectacle l’equilibrista sobre tacs de fusta Nacho Flores. Aquest artista que al gener havia convençut al Festival Mundial de París i al maig havia triomfat a Trapezi, enceta un camí molt personal en aquesta especialitat circense i desplega una peculiar simpatia escènica que fa que el públic li segueixi els reptes i les dèries amb l’afectuosa complicitat amb què se segueixen les primeres passes d’un infant. Les fragmentades intervencions de La Clandestina (Jorge Albuerne, Jeremías Fajanel, Sergio González) són, amb la música de Mauro Paganini, una mena d’espina dorsal de l’espectacle. Si bé pel meu gust caldria condensar les filosòficament interessants intervencions parlades d’Albuerne, les espectaculars acrobàcies combinades d’aquesta companyia (solo, duo, trio) eleven la temperatura general.
Per suavitat i originalitat, el número de corda llisa de Nacho Ricci s’escapa dels estàndards i aporta una delicada bellesa a l’espectacle. El duo al trapezi de Les Capgirades (Ester Panés i Sílvia Capell, festival Pisteurs d’Étoiles 2013) és molt net de tècnica, ajustat d’interpretació i mesurat de tempos –un número magnífic. Per la seva banda, Psirc (Anna Pascual, Wanja Kahlert i Adrià Muntaña) omplen l’escena de misteri i profunditat anímica amb la silenciosa relació que estableixen entre els seus cossos i els objectes.
Retalls és un espectacle madur, consistent, ben enfocat i molt ben posat en escena. Una perla passatgera per contemplar amb tota la família. Al Mercat de les Flors. Només fins al 13 de juliol.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape