Passa al contingut principal

Matx de Pallasos a l’Espai Lliure – Ser pallasso és el millor que hi ha! – eldiario.es


El 'Matx de pallassos' està esdevenint un clàssic./Gina Aspa
El ‘Matx de pallassos’ està esdevenint un clàssic./Gina Aspa

Dos equips, un ring, un àrbitre, el públic i molta intel·ligència. Són els ingredients principals del Matx de pallassos que ha entusiasmat els espectadors de l’Espai Lliure i què, donada la seva esportivitat, el seufair play, podria treure els colors a molts professionals i aficionats a altres disciplines en què s’enfronten dos equips. No es tracta de fer gols, ni parlar-ne. El repte és fer riure la concurrència amb agilitat mental i enginy (humor intel·ligent, no?). Els assistents tenen doble feina: triar els arguments a partir dels quals hauran d’improvisar els pallassos i puntuar després de cada actuació. La idea és de la companyia brasilera Jogando no Quintal i la versió catalana, de Jaume Mateu i Montserrat Trias, ja ha corregut pel Cabaret Coluche, i el Festival Circ Cric, a la seu d’aquest al Montseny.
Per començar, s’escullen els equips. Quatre pallassos aniran de taronja I quatre, de blau. Les plantilles, de Champions: per un banda van quedar el Tortell Poltrona, el Claret Clown, Alba Serraute i Lola González. Per l’altra, Pere Hosta, Cristi Garbo, Jordi Martínez i Merche Ochoa. Pep Callau no va callar fent d’àrbitre i mestre de cerimònies i Sabanni va ser el just i magnànim línier. La música i els efectes sonors, des de dalt, a càrrec de Lluís Rodríguez.
El més interessant de la proposta és veure en el mateix escenari una nòmina dels millors pallassos de Catalunya: la veterania de Tortell Poltrona, la perfecta dicció de Jordi Martínez, la sensualitat de Cristi Garbo, l’esoterisme fascinant i acrobàtic d’Alba Serraute, la tossudesa de Claret Papiol, la seguretat de Merche Ochoa, la deliciosa descoordinació de Pere Hosta i la bogeria de Lola González.
L’espectacle no està gens encorsetat. Hi ha unes directrius, unes regles del joc, però mana la improvisació, el què vol dir que cada dia serà diferent. Aquesta llibertat dóna als artistes la possibilitat de mostrar-se en estat pur (la feina del pallasso és aquesta, després de tot). I, encara que el tema proposat per una espectadora sigui “las patatas al jamón”, els quatre artistes s’ho poden fer venir bé per parlar de Bárcenas, dels sobres i dels comptes a Suïssa. No es pot negar que el tema, si no fos perquè és real, té una altísima dosi d’humor.
D’aquesta manera, assistim a un espectacle per a totes les edats (diguem que a partir dels 10 anys; no és per a més petits) en el qual es reivindica la intel·ligència, la llibertat, la felicitat per sobre de tot. Les proves que han de superar els dos equips, van més enllà de la diversió pura i dura (que n’hi ha, molta). Ens fan veure, per exemple, que els objectes serveixen per a més coses que per allò què van ser inventats: la imaginació pot ser més agraïda que la funcionalitat! I que, encara que ens dictin el què hem de fer (començant les frases d’una història per una lletra de l’abecedari: gran joc per jugar-hi a casa!), som lliures de fer-ho com volguem. N’hi ha que d’això en dicen imaginació; altres en diuen intel·ligència. De l’una i de l’altra n’hi ha un munt a Matx de pallassos.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape