9.23.2013

El Festival Internacional de Circ, garantit fins al 2017 L'Ajuntament de Figueres i Diputació es comprometen a aportar el 20% del pressupost en les 4 properes edicions


L'Ajuntament de Figueres i Circus Arts Foundation, fundació cultural privada sense ànim de lucre creadora i organitzadora del Festival Internacional de Circ, han tancat un conveni que garanteix la continuïtat de l'esdeveniment fins, com a mínim, el 2017. En el conveni s'estipula que ajuntament i Diputació aportaran fins al 20% del pressupost de les quatre properes edicions. En total, està previst que l'aportació pública sigui de 470.000 euros. Circus Arts Foundation es compromet a aconseguir, a través de patrocinis i venta d'entrades, el 80% restant del pressupost. En només dues edicions han passat per Figueres més de 120 artistes a través de 44 números inèdits a Europa, provinents de 17 països.
Està previst que el conveni es formalitzi en les properes setmanes, aprofitant la presentació de la tercera edició del Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres. En el document, que ja s'ha tancat, les dues parts posen de manifest la necessitat de garantir la presència d'un festival que, amb només dues edicions, ha atret més de 37.000 espectadors i s'ha convertit en un referent del panorama artístic europeu. En aquestes primeres edicions, el Festival de Circ ha proposat més de 120 artistes a través de 44 números inèdits a Europa, provinents de 17 països.
L'acord preveu que, sumant les aportacions del consistori i la Diputació de Girona, l'aportació pública sigui de 110.000 euros en el 2014, 115.000 euros el 2015, 120.000 euros el 2016 i 125.000 euros l'any 2017. En total, per tant, fins a 470.000 euros en quatre anys. El conveni suposa un salt quantitatiu important per a l'esdeveniment ja que, en la primera edició, l'aportació pública va ser de 45.000 euros i, en la segona, va pujar fins als 85.000 euros. El conveni recull que correspon a l'organitzador aconseguir anualment el finançament del 80% restant -previst en mig milió d'euros-, a través de patrocinis privats i venda d'entrades.
Segons han comunicat les dues parts, la voluntat és que el conveni serveixi per consolidar i mantenir "l'excel·lent dinàmica" mostrada en les dues primeres edicions. A més, també s'estipula que el Festival es celebrarà anualment entre els mesos de febrer i març i mantindrà el seu emplaçament del Recinte Firal de Figueres, seu de la segona edició, després que la primera es fes al Castell de Sant Ferran.
L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, s'ha mostrat satisfeta perquè Figueres garanteix la presència d'un espectacle que considera "únic" a Catalunya i d'una "excel·lent qualitat". "El festival ens projecta arreu del món, amb una notorietat que traspassa les nostres fronteres", ha declarat.

Per la seva part, el director del festival i president de la fundació organitzadora, Genís Matabosch, ha ressaltat que l'estabilitat que ofereix el conveni permetrà concentrar més energies en la "complexa tasca" de cerca de patrocinis privats per a un certamen que va comptar, en la passada edició, amb la complicitat de 126 empreses i entitats nacionals i internacionals.
Així mateix, i més enllà del festival, el conveni reflecteix igualment la voluntat d'ambdues parts de convertir Figueres en un referent internacional del món del circ i, en aquest sentit, es crearà una comissió de treball mixta per consolidar la capitalitat circense i la projecció mundial com a tal de la ciutat.