10.07.2013

El secretari diu que el conveni amb el Festival del Circ no s´ajusta a la lley

Figueres

El secretari diu que el conveni amb el Festival del Circ no s´ajusta a la llei

L'alcalde accidental, Manel Toro, assegura que en el cas de la canonada es faran els tràmits per arreglar-ho

06.10.2013 | 21:03

L'Ajuntament de Figueres va aprovar ahirel conveni amb el Festival Internacional del Circ de la ciutat, que busca garantir la seva celebració fins al 2017 amb aportacions de fins a 470.000 euros en quatre anualitats. L'acord va comptar amb el suport de CiU, les abstencions del PP, CUP i el regidor no adscrit i els vots en contra d'ERC i PSC. L'equip de Govern, però, va topar amb un nou informe negatiu del secretari municipal on alerta que, igual que amb el cas de la tramitació del sistema d'abastament alternatiu d'aigua, "l'expedient no s'ajusta a la normativa vigent". Es tracta d'un cas similar al de l'Acústica, que els funcionaris públics ja van denunciar l'estiu de l'any passat. Considera que es tracta d'un contracte del sector públic i no d'un conveni. Per tant, com a tal, hauria de regir-se per la llei que afecta aquest àmbit i que implicaria, segons s'interpreta, haver de fer un concurs. Els grups de l'oposició van demanar que es busqui una fórmula per evitar que en aquest tipus d'acord hi hagi informes negatius.
"En l'expedient objecte d'informe no s'ha seguit la normativa aplicable per a la preparació i adjudicació del contracte, que no conveni, per la qual cosa l'expedient no s'ajusta a la normativa vigent", sentencia el secretari al seu informe. En aquest sentit, considera que l'objecte del "conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i l'entitat organitzadora del festival "no és el que diu aquest, sinó que realment, i així es desprèn del seu contingut, és la contractació de serveis, inclosos a la llei de contractes del sector públic". L'alcalde accidental, Manel Toro, va defensar el manteniment del festival per la seva repercussió i va justificar la firma del conveni al·legant que si es fes un concurs es podia córrer el risc que en la licitació guanyés un hipotètic projecte de ?menys qualitat. "Nosaltres en volem un de referència", va sentenciar.
La regidora d'ERC, Mireia Mata, va votar en contra de l'acord i va proposar, a canvi, una plurianualitat de només dos anys. Considera que només ha tingut dues edicions i que un compromís per a quatre anys els sembla desproporcionat. "S'ha de tenir en compte que a l'Acústica no se li van oferir unes condicions així fins que va fer sis anys i s'ha de considerar que en aquest esdeveniment gairebé no hi ha espectacles gratuïts per a la ciutadania", va dir la regidora. El portaveu del PSC, Pere Casellas, per la seva banda, va justificar l'abstenció del seu grup perquè "no hem tingut cap accés a un estudi d'impacte que justifiqui les aportacions i el rèdit que en treu la ciutat. Nosaltres si no es fa al castell no ho acabem de veure clar". Des de la CUP es van abstenirperquè consideren que es tracta d'una aportació de diners molt important per a un esdeveniment que acaba de començar. A més, diuen que si Figueres al·lega que es tracta d'una aposta estratègica, hi hauria de "creure més enllà del festival". "És a dir, vincular la ciutat, fer tallers a les escoles, etc.", va dir el regidor Joan Font. La portaveu del PP, M. Àngels Olmedo, va defensar l'abstenció del seu grup assegurant que fa un any que van demanar un informe sobre l'impacte i que no s'ha fet. "A més, cal recordar que hi ha un altre informe negatiu de la intervenció", va dir la regidora. Tots van criticar precisament la falta d'un estudi real d'impacte amb el que l'equip de govern justifica l'esdeveniment.-"Signem un conveni de més de 100.000 euros anuals basant-nos en sensacions", va afegir Font.
Tema polèmic
Un altre dels temes polèmics del ple van ser els informes d'intervenció i secretaria sobre la canonada executada per l'empresa municipal, Fisersa. Tal com va avançar ahir Diari de Girona, els alts funcionaris municipals van alertar que els procediments no s'ajustaven a la legalitat i que s'havien detectat nombroses anomalies en el procés. De fet, recomanaven diverses actuacions per tal de resoldre els errors però permetre reconèixer els treballs, que s'han incorporat al patrimoni municipal i que permetran la ciutat abastir-se d'aigua potable en cas d'avaria greu. Toro va assegurar que s'havien seguit tels passos dictats pel secretari: reconèixer l'actuació i pagar-la quan hi hagi dotació. De fet, va dir que en el proper ple es farà la modificació de crèdit necessària per afrontar-ho. Toro, a més, va justificar la situació al·legant una "confusió". "L'empresa va fer tota la tramitació correcta però hi faltava l'encàrrec oficial per part de l'ajuntament", va afegir. En aquest sentit, va admetre que faltava millorar la connexió entre aquesta empresa municipal i l'Ajuntament, i per això planteja contractar un tècnic d'administació general que actuï com a nexe.
L'oposició va defensar la necessitat de l'obra i de reconèixer-la, però van criticar de nou que no es fessin els tàmits correctament. La CUP va dir que eren escrupolosos en alguns temes, però en d'altres no, i ERC va manifestar la seva oposició a aquesta manera de procedir. El PSC va recordar que en realitat qui ha acabat realizant els treballs és una empresa municipal i el PP va reiterar la voluntat de demanar responsabilitats portant el cas a Antifrau.