Passa al contingut principal

¿The greatest show on earth?


El Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus (o sigui, ni més ni menys que, "The geatest show on earth") està cel·lebrant el seu 136è aniversari que no és poc. La seva formula d'espectacularitat i risc vestits de plomes, purpurina i somriures d'orella a orella ha funcionat durant més de cent anys i no la pensen canviar ara. La gent que va a veure el Ringling vol: 1. Elefants a dojo i evidentment tigres i caballs que no faltin, 2. un presentador de veu penetrant (i si pot ser accent texà), 3. Referències entranyables a la vida meravellosa del circ, 4. Pallassos que es tiren pastissos a la cara i 5. La possibilitat de passar un meravellós diumenge en familia (al més pur estil yankie, o sigui gastant pasta).

Actualment tenen 3 shows girant pels Estats Units: El blau (o Circus of Dreams), el Vermell (o Bellobration) i el daurat (an Upside Down World).

De la posada en escena només diré que se suposava que agafaven una família "qualsevol" del públic i el pare es convertia en el presentador, la mare en la trapezista i el nen (amb gorra de baseball incorporada) en acròbata (com que bons acròbates nens a estats units suposo que no n'hi ha gaires, per allò de que han d'anar a l'escola, el nen era xinés, amb una poca gràcia increïble i com no podia parlar anglès la seva veu era gravada (o sigui que grinyolava una mica)). Tot plegat més nyonyo que una festa pijama dels pin y pon i els gusiluz.

Una decepció molt grossa que em vaig endur és que ja no viatgen en carpa des de fa anys. Ara actuen en poliesportius. Molt trist. Una altra decepció és que aquesta producció no inclou pallasso estrella, és a dir d'aquells que poden fer riure un poliesportiu sencer (és veu que a anteriorment hi havia un pallasso boníssim anomenat David Larible que ara està al Roncalli també amb molt èxit, podeu llegir una entrevista en el número 11 de Zirkolika i per altra banda a l'espectacle Vermell hi un tal Bello que segons diuen és molt bo).

Un cop separada la palla, anem al gra: El número de gronxadors del xinesos Yunnan Flyers és boníssim: Els acròbates surten disparats del gronxador fent mortals i piruetes i van a parar successivament, a una matalàs, a una corda o a les mans d'un portor. Al final els acròbates es van tirant el portor successivament formant una cadena de fins a cinc persones. Molt original un número amb dos trapezis i unes cordes penjant entre mig que permetien passar al trapezista Wellington Silva (Brazil) d'un a l'altre trapezi penjat de cap per avall. Molt bo també el número d'acrobàcia en terra (una companyia xinesa que no surt ni al programa). També un interessant (però vulgar) número de trapezi fix amb altres acròbates fent teles en segon terme. Un número de malabars amb barrets i piràmides humanes molt coreogràfic (Shenzhen Toroupe de Xina també). L'últim número de l'espectacle eren set motoristes (The Torres Family del Paraguay) a dins d'una petita gàbia esfèrica i vinga a donar voltes i a creuar-se (la veritat es pateix una mica). També interessant el número dels Cossacks Russos, saltant i pujant dels cavalls. Desconcertant el número de doma de gats ¿us imagineu un gat fent pont de mico? doncs és possible jo ho vaig veure. També hi havia el infal·lible número d'elefants, el de doma de tigres (blancs), el del forçut aturant una bala de canó (que ja es veu d'una hora lluny que es cuento, però si es fa en gràcia no deixa de tenir aquell to patètic tipus "la strada").

El pitjor de tot són els pallassos. Una troupe (anomenada Clown Alley) de personatges maldestres vestits amb roba ample que no paren de llançar-se menjar per sobre i caure per terra sense solta, ni volta, ni gràcia (però cal reconèixer que la nena de davant meu no parava de riure...). Bàsicament feien dos entrades: un restaurant en que entre un elefant i demana la carta i una cursa d'"autos locos".

Total que és un circ atrapat en uns clixés del segle passat (jo vaig tenir la sensació d'estar veient la tele en blanc i negre com quan tenia ¿7 anys?), però encara tenen un bon criteri per triar artistes de qualitat. O sigui que és antiquat i ensucrat, però no decadent (del tot, si més no).

Per si teniu curiositat: No crec que venguessin ni la meitat de les entrades, però hi havia suficient gent com per fer soroll.

Comentaris

Anònim ha dit…
Si i tant el Bello Nock, net del Pio Nock( que sortía en la peli the greatest show on earth ). Bello ens va fer el número del llit elàstic entre d´altres al festival de Cornellà de fa uns quants anys.

Pel que fa al home cano, un es va morir al Liceu volguent parar una bala ( això surt al llibre de la editorial milà: el circo en la vida Barcelonesa ).
Anònim ha dit…
AHHGGG!!!! 7 motos al "globo de la muerte"??!! jo una vegada en vaig veure 4 i em van deixar tan alucinada q em sembla q ara vaig a veure tots els circs tradicionals que puc per si també ho fan, peerò set...es increïble!!!
URI ha dit…
Sí que és molt impressionant. Però el que a mi més em va agradar va ser amb cinc motoristes, que encara tenien espai per creuar-se i fer diferents figures i realment semblava que estaven a punt de xocar. Amb set no hi ha espai, són dues circumferències una de 4 i una de 3 una sota l'altre i prou.

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape