
Per començar us passo el link d'un llibre de matemàtiques i malabars editat el 2003 per la editorial científica Springer anomenat The mathematics of juggling. No és res de l'altre món, però és un clàssic del món dels patrons i els malabars. Per aconseguir-lo podeu seguir aquest link, PERÒ per baixar-lo sencer de manera gratuita ho heu de fer des de un ordinador d'una biblioteca d'una universitat catalana (UB, UPC o UAB), les quals són de lliure accés (i si no podeu, també us el podem fer arribar).
I ara, un video! Que recordo que pot posar qualsevol que vulgui el dimecres que vulgui. Procuro anar variant de tipus de malabars, de malabarista, d'estil,... però avui no em resisteixo a tornar a posar un vídeo del meu malabarista preferit. Ja ho he comentat abans, té 17 anys, és de Rochester (EEUU) i ara està al Cirkus Cirkör de Suècia. O sigui que, en un tres i no res, ha passat de l'estil americà a l'extrem del malabarisme experimental (o sigui l'escola de Jay Gilligan).
Degut als últims vídeos que ha penjat al YouTube, de caire experimental, l'hi han arribat molts comentaris crítics dient que prefereixen el seu antic estil conservador. Així que va pensar tornar a fer vídeos per complaure la seva audiència virtual.... però en l'últim moment (gràcies a Dèu) va decidir que preferia fer el què li donava la gana i aquí en teniu la mostra. Tot seguit, va penjar un altre vídeo que és un manifest a l'experimentació, el recomano moltíssim per tots aquells que entengui l'anglès i tinguin inquietuds estètiques. De tota manera, estaria interessant sentir què pensa la gent del vídeo que poso aquí sota ¿És només un vídeo de pràctica, és un experiment o és un reflex de la creativitat d'una manera més crua del què estem acostumats?
Per cert mashmallow és el què aquí anomenem nube (de xuxeria) i aquesta música irritant respon a un estil anomenat Breakcore (sí, estem en l'època de les etiquetes).
Comentaris
disposa la biblioteca Rector Gabriel Ferrater de la UPC en el campus Nord (cortesia de
l'associació In Extremis) on a part del llibre comentat "The Mathematics of juggling" podeu
trobar els següents titols:
* The Encyclopaedia of ball juggling de Dancey, ( Dancey Charlie)
* Charlie Dancey's compendium of club juggling "The galaxy's greatest guide to gravity" (Dancey, Charlie)
* Contact juggling (Ernest, James)
* The Complete juggler (Finnigan, Dave)
Salut malabars i llibres
sobre la pregunta formulada:
practica? experimentació o creativitat en estat pur?
Realment la primera part, si es un vídeo de pràctica o es un vídeo amb un guio i amb unes rutines prèviament dissenyades, es una pregunta que hauríem de fer directament a en Wes.
De tota manera sigui quina sigui la resposta la part interessant de la pregunta es la segona part: experimentació o creativitat en estat pur?
En aquesta segona part jo contestaria que en Wes te un domini tan gran de la tècnica que ja
no s'ha de preocupar per aquesta. I en això jo diria que passa com en qualsevol altre especialitat
artística. Quan realment domines la tècnica ja pots donar un pas més enllà i ja pots començar
a experimentar a fer coses realment diferents i per tant estàs creant.
La originalitat sempre es desconcertant perquè per definició es nova, no es pot comparar,
i no forma part de la rutina de la tècnica i per això moltes vegades pot ser criticada. Però
almenys té el valor de no ser avorrida (com diuen a Suècia).
Resumint si experimentem més enllà de la tècnica estem en la creació artística, clar que ara
ens queda una altra pregunta més difícil:
quan una creació original passa a ser ART?
Reflexions de pa sucat amb oli (II)
El què seria interessant de veritat és crear un espectacle on el malabarista s'arrisqui i li caiguin els malabars a terra, però amb tanta energia que fins i tot agradi als que no són aficionats als malabars.