Passa al contingut principal
Cròniques Gruyère _tercera entrega

CIRCUS NOCK

Fa unes setmanes vaig anar a veure el Cirque Nock, un dels dos Circs de Suissa més coneguts, juntament amb el Knie, que ha estat de pas per Ginebra al mes de maig.
Aquest cop, vaig fer com si fós una Pufessiunal i vaig entrar amb la meva llibreta per apuntar-m'ho tot!

Per començar haig de dir-vos que no sóc gaire admiradora del circ tradicional però per qüestions de
culturilla general circense he decidit anar a veure al menys una vegada, cadascun dels 5 circs tradicionals del pais ( dels quals vaig parlar breument al final de la 2a entrega de Cròniques Gruyère).

Després de pagar els meus 25 francs (uns 16euros) per l'entrada més barata, i acabar asseient-me a una plaça de 35 francs (ei! que això un petitsuis no ho faria mai), això és el que vaig veure:

L'espectacle de la Gira 2008 es titula BRAVISSIMO i comença amb musica en directe a càrrec de l'Orquestra de Tino Aeby que està constituida per set musics. Aquesta orquestra sona molt bé i té molta tela! Estic 99% segura que la musica d'obertura no l'adivinarieu mai: Versionen la cançó "Alegria" del Circ du Soleil amb una guitarra elèctrica en comptes de cantant. No entraré en valoracions ètico-estètiques. Si més no, és un inici sorprenent.

I després de l'Alegria, els clowns (o hauria de ser al revés?). Un trio de pallassos ucranians molt joves. Més que pallassos són còmics, tot i que un d'ells assoleix el paper d'August. Aquest trio, introdueix la resta dels artistes que fan un entrada col.lectiva molt enèrgica (dubte dirigit als experts: Com es diu Charivari en català?). També lliguen la resta dels numeros de l'espectacle amb les seves entrades, molt bones per cert, ja sigui fent malabars, màgia o fent sortir algu del public per què salti a corda amb ells i tot seguit els ajudi a fer una coreografia amb musica i estil de Michael Jackson.
El que més em va agradar d' aquest trio "Equivokee comique" van ser els numeros de màgia, perquè em van fer recordar com es poden crear efectes brutals amb ben poca cosa. Voleu saber com? Ho compartiré amb vosaltres. Espero que els més puristes no se sentin ultratjats (sembla ser que els trucs de màgia no es poden explicar...) Ho sento! pero és que em ve molt de gust...(només n'explicaré un dels dos, d'acord?): Imagineu-vos l'August tot tranquil assegut a una cadira. De sobte veu arribar un dels seus companys amb un ganivet (real) i ell, que té por, es tapa amb una manta per amagar-se. De res no li serveix perquè l'altre LI ENFONSA EL GANIVET AL CAP ! Us ho prometo, tal qual. ES UNA IMATGE MOLT BÈSTIA! (Penseu que hi ha un munt de nens al public). Molta tensió!!! Nens rient i pares amb mandibules desencaixades!! Tot seguit arriba el tercer còmic i destapa « per error » l'August... Aquest, en veritat, s'havia col.locat no sé com, una col sobre el cap i aixi el ganivet s'havia clavat sobre la col. Ufff! Descompressió... mandibules al seu lloc. Doncs si, si, el poder d' una col, una manta i un ganivet.


PRIMER NUMERO : GRONXADOR (russian swings, en anglès. Balançoir en francès)
"Los Febles" :Una troupe de Cinc acrobates cubans vestits a lo
Carmen Miranda
pero sense la Carmen, desbordant simpatia, complicitat i una tècnica impecable.
BONISSIMS!
I fins aqui tot sobre rodes...

SEGON NUMERO : DOMA amb
Franziska Nock
(aquesta dona pertany a la 7a generacio de la Nissaga Nock)
Un numero de doma gens espectacular amb 4 cavalls negres i 3 zebres.
La domadora donava una sensació d'inseguretat força incomfortable. Si a això li sumem que el seu vestuari eren uns pantalons, uns sostens i una americana, i que al final fa sortir un altre participant que és, com us ho podria descriure? vindria a ser la versió bonsay d'un cavall I simplement el fa sortir per què la gent faci "Ooooh, quina cucada!"... tot plegat fa que aquest numero em sembli ridiculitzant -tant pels animals com per la dona- per no dir totalment prescindible.

Per sort arriba el TERCER NUMERO :
CABLE (Una altra pregunta pels experts: Cable o Filferro?) amb Nina Cortés
Un numero super enèrgic !
Estètica a lo
"Hable con ella" i és que l'artista va vestida de Torera.
Vaig al.lucinar amb la presència escènica i sobretot el nivell que té. A més de fer l'espagat, caminar endavant i endarrere, ballar... també utilitza diferents artil.lugis: Salta a través d'un cercle. Es fa col.locar tres tanques seguides i les salta. Fa monocicle i per acabar es calça unes SABATILLES DE BALLET (adaptades pel cable: la punta no és plana sino cóncava) i va fent saltirons de puntetes d'una banda a l'altre. No puc dir si en realitat això és una proesa per a una filferrista, si més no pel public és molt impactant.



QUART NUMERO : TELES amb
Alexandra Nock,
Germana de Franziska Nock.
Em sap greu dir-ho però no havia vist mai un numero de teles tan fluix.
Em pregunto si l'artista es trobava bé quan el va fer. Ho dic seriosament perquè se la veia molt incòmoda. Va fer una sèrie de figures i només al final, una "cascada" gens convençuda.
I és una llàstima perquè la musica triada era molt potent.


CINQUÈ NUMERO : TRAPEZI VOLANT amb els
Flying Millas.
Increibles!!!
Eren 6 àgils: 3 homes i 3 dones + 1 avi portor. Si, una avi impresionant de 67 anys al qual algu li hauria de presentar l'entranyable muñeca del espacio perquè segur que es farien amics.
(JoanRamon, ja veus, encara tens 40 anys de carrera per devant!)
M'agradaria molt poder-vos descriure el numero però no em sé els noms tècnics de les figures. Si cliqueu sobre el "link" de Flying Millas, us podreu fer una idea del que poden arribar a fer.

...15 minuts d’entre-acte... per fer-te vendre xocolatines, begudes, patates fregides... pels artistes disfressats de venedors.

SISÈ NUMERO :Stevo Stojcic. Domador de
TIGRES
Un numero que vaig trobar DECRÈPIT, VERGONYOS I TRIST amb uns tigres apàtics i flàcids que s'anaven cagant de por i d'estrés, literalment, mentre els feien donar voltes i fer quatre tonteries dins una pista engabiada.
Un domador garratibat i altiu, que a mi em donava la imatge d'una persona de perfil hitlerià, dominadora reprimida. Fffffffff !
DIRECTORS DEL CIRC NOCK: HEU CONTRACTAT UNS ARTISTES FANTASTICS I HEU CREAT UN PROGRAMA DE MOLT BON NIVELL. PERQUÈ? PERQUÈ US CAL RECORRER ENCARA A AQUEST TIPUS DE DEMOSTRACIONS VEXATÒRIES?
NO US ADONEU QUE DURANT TOT L'ESPECTACLE EL PUBLIC NO VA DEIXAR D'APLAUDIR I EN AQUEST NUMERO HO VA FER EL 25% DE LA GENT?
En fi, ja m'esplaiaré un altre dia sobre el que penso dels animals al circ (i a molts altres sectors) d'aquest pais.

Passem al que vindria a ser un dels millors numeros de l'Espectacle (Missatge per URI,i Antonio Pa i Circ : "aquest no us l'heu de perdre!"):

SETÈ NUMERO : Timur Kaibjanov
Només us dic que és una passada, que fa malabars amb els PEUS i que cliqueu sobre
aquest link, que és la seva pàgina myspace. A la part dreta veureu unes fotos. A sota hi ha el video del seu numero.

VUITÈ NUMERO : BASCULA amb el Trio Bokafi.
Tres hongaresos que l'any 2005 van guanyar la Medalla d'Or al Festival de Circ de Budapest i el Festival du Cirque de Demain a Paris. Endavant video!


NOVÈ NUMERO : TRAPEZI amb el
Duo Trapez format per dues alumnes de l'escola de circ d'Ulan-Bator (Una escola que existeix des del 1941 i està situada dins un antic temple budista).
Durant la primera meitat del numero fan figures sobre el trapezi fix. Durant la segona fan trapezi en vol, amb l'elegància, la precisió i la delicadesa que només les persones de cultures orientals saben transmetre.

DESÈ NUMERO : BARRA RUSSA un altre cop amb Los Febles. Es una peneta que no us pugui ensenyar cap video seu perquè son una troupe molt bona que desprenen un bon rollo contagiós i a més ballen molt bé. Us poso un altre exemple pels que no sàpiguen què és la barra russa.

Y colorin colorado, este circo se ha acabado!

Comentaris

URI ha dit…
Molt interessant! M'apunto el nom del malabarista aquest.

Això dels números amb animals que fan pena em recorda el número de cocodrils de l'Universal aquest mateix any. A més d'utilitzar espècies en perill d'extinció el número feia pena.

Pel què fa al vocabulari, això és el que jo en penso (que no té la més mínima legitimitat):

Charivari es diu Xivarri;
Clarament s'ha de dir cable (filferro és un afrancesament molt estès),
Dulce Pontes es Dulce Meaburro vexadores es diu vexatòries i Karaoke es diu Carad'oca.
antonio pa i circ ha dit…
Gràcies per una crònica tan completa, tan documentada i amb tants enllaços. Encara no els he pogut recorrer tots, però poc a poc o faré.
El malabarista Timur Kaibjanov amb un gran domini dels peus i les mans, molt i molt interessant.
Joan Ramon ha dit…
Veig que l´uri s´ha sumat al grup de traductors-poetes.
Moltes gràcies ens has transportat al vell mig de la pista..

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

SOPAPO WEON , Ricardo Gallardo

                En Ricardo Gallardo ens ha deixat L'artista, formador, director i col·laborador de nombroses iniciatives de circva morir dissabte a la nit en un accident El nostre amic Ricardo Gallardo va morir la nit de dissabte en un accident de moto. Ricardo, format a a la Universitat ARCIS de Santiago de Xile, i més tard a Bèlgica, Paris i Cuba, va formar amb Irina Zadek el duo Lavados amb el qual va participar a nombrosos festivals i cabarets a Holanda, Suïssa i Alemanya. A Barcelona, va crear amb Andrés Melero la companyia Deados, de la qual destaca la producció Kampingplatz, amb la qual han girat per nombrosos països. Ricardo Gallardo, soci de l’APCC, era profesor de l’escola, de circ Rogelio Rivel, membre de la comissió artística de l’Ateneu Popular 9 Barris i col•laborador de La Central del Circ en diversos projectes, com els actuals Circoneta o Disparate!. Gallardo també va ser director de muntatges com el 15è Circ d'Hivern, l'espectacle Circumstàncie