Passa al contingut principal

Storia del Circo de Raffaele de Ritis

Ahir es va fer la presentació d'aquesta historia del circ, que pel què es va dir té la virtut de contenir molta informació, molt ben endreçada i alhora és agradable de llegir. Hi ha moltes fotos i diferents índexs per trobar informació concreta en les més de 600 pàgines que té. L'Autor és Raffaele de Ritis, que a més de crític i historiador de circ també a produït espectacles amb diverses companyies.

La primera introducció de l'acte la va fer el mateix director de l'Institud Italià de Cultura de Barcelona, Elio Traina, que es veu que és un gran afeccionat al circ que ha contribuït a què algunes companyies hagin passat per Catalunya. Després Jordi Jané va parlar sobre el llibre remarcant que és una bona eina de treball per a tots professionals i no professionals a qui agrada el circ, remarcant que pot servir perquè alguns crítics no especialitzats puguin tenir una base de coneixement més rigorosa i amplia i així evitar algunes ficades de potes que es fan per ignorància (aquí em vaig sentir certament al·ludit).

Pel què es va dir sembla que és un llibre excepcional dins les moltes històries del circ que hi ha (de fet fa el qüestionable, però interessant, atreviment d'arribar a l'actualitat) i amb una bibliografia molt amplia. Jo no l'he llegit, per tant no en puc dir res, però el què sí és excepcional és que el llibre vagi en paral·lel amb el món digital, actualitzant-se i completant-se en temps real. Això succeeix en 3 espais:

-La Circopedia, un projecte del Big Apple Circus de fer una enciclopèdia a base de fotos, vídeos i quadres sinòptics a la qual es pugui consultar usant índexs de circs, artistes, disciplines,... L'únic defecte que jo li trobo és que no és "wiki" o sigui que l'edita només un comitè de savis no-anònims. Val a dir també que és més complert el protodiccionari de circ que el seu glossari.

-Raffaele de Ritis' Noveltis and Wonders, una pàgina dedicada a personatges i històries de circ, amb una especial atenció als Freaks.

-Circo, un bloc de novetats i crítiques de circ. Per exemple hi trobem la confirmació que el Ringling passarà per Europa aquest any, en concret a Italia durant l'octubre i el novembre. I hi ha crítiques de companyies catalanes com els Escarlata o l'Alba Serraute i també molts altres espectacles que hem criticat aquí.

No només això sinó que l'home encara té temps de tenir un espai al YouTube on, per exemple hi trobem aquest vídeo de la Paulina Shumann (que també estava a l'acte):


Durant la xerrada van sortir molts temes interessants, com la importància de la circularitat, l'ensenyament del circ a les escoles, el circ contemporani vs. circ classic,... i va ser molt crític amb el circ a Itàlia i molt elogiós cap al circ català.

Finalment dir que el llibre de moment només està disponible en italià i a Barcelona es podrà trobar a la LLibreria Millà per menys de 50 euros (sí és una pasta, però recordeu que té més de 600 pàgines amb moltes fotos i altres llibres de circ potser menys interessants en costen 150)

Comentaris

Jorge Brotons ha dit…
Magnífic llibre, que intentaré adquirir ben aviat per saciar les meves ànsies de cultura circense.

Aprofito i em prenc la llibertat de recomanar-vos un post http://piscolabislibrorum.blogspot.com/2009/01/el-trapecio-i-una-gran-descoberta-del.html

Es tracta d'una descoberta, del possiblement primer llibre de circ del nostres pais, datat al 1860. Si a algú li interesa més informació ja sabeu on som.

Gràces,

Jorge Brotons, autor de http://blocalcirc.blogspot.com/

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape