Passa al contingut principal

Cultura de Base és una plataforma generada per diferents agents culturals

instrumentalització política i econòmica de la cultura,catalana http://www.culturadebase.net/
Try JibJab Sendables® eCards today!

Cultura de Base és una plataforma generada per diferents agents culturals i socials de Barcelona que funciona com a punt de trobada per l’anàlisi i la reflexió entorn les polítiques culturals, així com les repercussions que aquestes han tingut durant els darrers anys. El principal nexe comú entre les persones, col·lectius i agents que actualment formem part d’aquesta plataforma és la posada en crisi del model de política cultural de Barcelona que des de ja fa anys pateix el nostre context.

Durant els darrers anys hem patit una falsa política de la consulta i la participació de les administracions públiques i els centres de presa de decisió polítics-culturals vers els i les agents socials i culturals, que amaga una total manca de complicitat amb aquests/es i amb l’esdevenir de la nostre ciutat. Aquesta desconnexió ha tingut terribles conseqüències, com poden ser la desaparició progressiva d’espais independents, el tancament de centenars d’espais de creació (estudis, tallers, locals d’assaig, etc.) especialment al Poble Nou (22@), el fosc procés de canvi d’orientació del Centre d’Art Santa Mònica, l’ús amb finalitats polítiques dels programes de moltes institucions culturals, el programa “fàbriques per la creació” posat en marxa sense comprendre la realitat cultural de la ciutat, la criminalització de certes pràctiques culturals relacionades amb l’espai públic, i molts altres conflictes encara oberts.

La manca de transparència en la orquestració política i la presa de decisions a espatlles dels agents culturals, associacions de veïns i col·lectius independents respon a un model basat en la instrumentalització política i econòmica de la cultura, que tant sols simula un diàleg social i parteix de la política de fets consumats. Tot això ha portat a una situació d’extrema frustració i desencís per part dels agents culturals a qui se’ns ha tret el nostre paper com a interlocutors i patim les conseqüències d’un model que sembla no existir, que és fruit de la contingència i es dissenya amb la suma de decisions a curt termini, que està en definitiva mancat d’un projecte elaborat i visible.





Pensem també que aquesta situació ve en part derivada de la nostre incapacitat com a productors culturals per a generar formes de comunicació i reflexió que superin les disciplines de treball més immediates, la qual cosa ha fragmentat reivindicacions que serien més efectives si es vinculessin entre sí en lloc de mantenir-se en estèrils aïllaments sectorials. Hem de ser conscients de que no hem sabut comunicar a la ciutadania la importància dels fets esdevinguts, ni tampoc la manera en que aquests comprometen no només als qui treballem en cultura o als afectats directament a cada conflicte, sinó al conjunt de la societat civil.

Per aquestes raons creiem necessari establir la plataforma Cultura de Base, per a expressar de forma col·lectiva la nostre posició vers tots aquests fets i treballar conjuntament plantant cara als despropòsits de la classe política-cultural de la ciutat. Aquesta plataforma buscarà en tot moment sumar i incloure les reivindicacions existents i les formes de resistència dels agents, col·lectius i espais independents de la ciutat. D’aquesta manera es treballarà de forma activa per comprendre totes les seves necessitats amb l’objectiu de construir un front de denúncia comú a la situació que patim i que marca el nostre present i el nostre futur cultural.

Creiem que centrant-nos en aquests punts en comú, i prenent la col·lectivitat i el diàleg permanent com a eines principals, podem generar reflexions i estratègies que impulsin accions concretes, generant un panorama cultural més fèrtil i proper a les necessitats reals del nostre context.

[CdB]

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape