
Aquesta és la introducció que fa el Inst. Ramón Llull sobre Circ a Catalunya ,
25 anys han passat i els demes no contem per res, en aquet país hi ha algú que no explica
bé le història perquè sempre surten els mateixos
El circ català del segle XX està lligat al crit lacònic de Josep Andreu Laserre, conegut mundialment com a Charlie Rivel (1896-1983). La ciutat de Cubelles on va néixer acull el museu que porta el seu nom. Aquesta nissaga d’artistes del circ també dóna nom a l’Escola de Circ Rogelio Rivel,instal·lada a l’Ateneu Popular de Nou Barris a Barcelona, l’única especialitzada en aquesta disciplina a Catalunya. Aquí també està instal·lada l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya. Al llarg de l’any s’hi programa una gran varietat d’espectacles, combinats i trobades circenses amb dos moments àlgids: la Festa del Circ (a l’estiu) i el Circ d’Hivern, una producció nadalenca amb un gran nivell qualitatiu.
Una altra de les famílies catalanes que al llarg de generacions ha passejat els carruatges per tot el món són els Raluy i el seu singular museu-circ. En el seu 75è aniversari, celebrat el 2005, el Circ Raluy preparà un espectacle especial col·laborant amb una altra de les companyies més actives i internacionals del circ català, Monti & Cia, nascuda a recer del Teatre Lliure i dirigida per Josep Montanyés.
A principis de la dècada de 1980 el circ català tenia la primera manifestació de circ contemporani feta pels pallassos Germans Poltrona sota la seva carpa Circ Cric. Aquesta troupe fundada per Jaume Mateu (Tortell Poltrona) ha treballat al llarg dels anys per potenciar el circ i tot el que representa. Així, el 1995 es fundà el Crac (Centre de Recerca de les Arts del Circ) a Sant Esteve de Palautordera, un espai natural privilegiat a la falda del massís del Montseny, que s’ha convertit en punt de trobada d’artistes de circ del sud d’Europa, espai de recerca, producció i exhibició d’espectacles. A més, rep la visita de milers d’escolars d’arreu a les seves activitats pedagògiques.
La influència del Cric s’ha deixat sentir en altres noves formacions de circ contemporani. El 1987 va néixer Escarlata Circus, amb Bet Miralta i Jordi Aspa. Deu anys més tard, a més de continuar creant espectacles, tots dos fundaven La Fira del Circ Trapezi, de la qual són directors artístics. Trapezi és un espai de trobada i difusió del circ en diferents formats que cada any se celebra a Reus i Vilanova, on l’eclecticisme de la fira ajuda a aclarir la diferència entre el circ de carrer que es fa actualment i el circ que investiga nous llenguatges. L’altre festival relacionat amb el món del circ és el Festival de Pallassos de Cornellà, que se celebra cada dos anys des de 1984, any que fou inaugurat sota la direcció de Tortell Poltrona, un dels artistes de més renom i compromís internacional, creador el 1993 de l’ONG Pallassos sense Fronteres. Creada també el 1984, la Marató de l’Espectacle ha dedicat sempre una especial atenció al circ.
Comentaris