Passa al contingut principal

El circ a Tarrega 2009

La Fira comptarà amb sis espectacles de circ que fusionen disciplines tan diverses com l’exhibició tècnica o el teatre poètic i visual

Des de l’exhibició tècnica fins a la poesia visual. Del més pur entreteniment al teatre d’emocions. Són les múltiples formes que prenen els sis espectacles de circ que es presentaran en la 29a edició de FiraTàrrega. Muntatges que, partint del gènere circense, utilitzen diverses disciplines escèniques per explicar les seves històries.

Així, la Fira comptarà amb la presència de la companyia catalana formada el 2007 Botproject, especialitzada en el trampolí i les acrobàcies i amb vinculacions amb l’Associació de Circ Rogelio Rivel, l’Escola de l’Ateneu 9 Barris i Ca l'Estruch de Sabadell. En el seu muntatge, Collage, dos homes suspesos a l’aire es disposen a tirar-se a la piscina amb la seriositat i la rigidesa que assenyala el guió. Però entre bot i bot se succeeixen acrobàcies, equilibris, salts que desafien la gravetat, manipulació d’objectes i altes dosis d’enginy i humor.

Els també catalans Los Galindos presentaran Capgirat, un espectacle de circ que es va estrenar el Nadal passat a “La Vela” de Vilanova i la Geltrú. El muntatge fa confluir disciplines com l’acrobàcia mans a mans i al màstil xinès amb la manipulació d’objectes, la música i el llenguatge del clown, per elaborar una proposta molt propera al cabaret lúdic, transgressora, políglota i plena d’emocions.

Los Galindos

L’entreteniment més energètic arribarà de la mà de la companyia del Québec Les Parfaits Inconnus, amb l’espectacle que duu el mateix nom. Es tracta d’una proposta de circ per a tots els públics nascuda i inscrita dins la millor tradició quebequesa del gènere que propicia l’Escola Nacional de Circ de Montréal. Espectacle àgil, dinàmic, amb un concepte contemporani i sobretot pensat per a l’entreteniment. Cinc artistes complets que interrelacionen el circ, la música en directe, el teatre i la comèdia en el mateix univers. Aquest espectacle arriba a Tàrrega arran de l'acord de col·laboració entre la Fira i el Govern del Québec.

Circ amb un marcat accent poètic i contemporani és el que proposa el trio acrobàtic anglès Mimbre en el seu espectacle Until now, en el qual tres amigues creen el seu propi món de fantasia, farcit d’imatges sorprenents i d’emocions compartides, sempre amb la base d’una capacitat i una habilitat tècniques impressionants. El muntatge té la particularitat que ha estat dirigit per Leandre Ribera. La companyia ja va dur a Tàrrega el seu espectacle anterior, The bridge, al 2007.

Mimbre. Autors foto: Eric Richmond & Jamie Currey

Destaca per la seva singularitat el muntatge Anderdesí, una proposta de Jorge Albuerne i la seva companyia Zirkus Frak. Els peixos són els artistes principals d’aquest circ tan especial. Sota una vela imaginària, presenta les diferents actuacions que hi haurà a la pista del seu circ-bestiari aquàtic. Aquest és el darrer espectacle de Jorge Albuerne, produït en una estada al CAER de Reus i estrenat al Trapezi 2009.

Menció especial mereix la proposta que porten a la Fira els catalans Escarlata Circus. Amb més de 20 anys d’experiència en el món del circ, la companyia s’aventura ara amb una proposta que, tot i que parteix del circ, s’apropa més al teatre visual i d’objectes. Aquest és el punt de partida de Devoris Causa, una petita delicatessen en la qual el circ és el pretext per oferir una reflexió sobre el menjar i la condició humana, original i poètica, en què es dóna vida als vegetals i es fan volar ganivets.

Aquests són només alguns dels espectacles que es podran veure a FiraTàrrega 2009. A banda, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 10 al 13 de setembre, inclou els muntatges d’altres disciplines escèniques, tant de carrer com de sala, de més de 80 companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais d’Empresa).

Presentació del Club dels Mecenes de la Fira 2009

Demà dimecres, a les 8 de la tarda, es presentarà en roda de premsa el Club dels Mecenes de la Fira 2009. Aquest Club integra diverses empreses que s'erigeixen com a mecenes de la Fira.

Comentaris

Anònim ha dit…
Benvolguts amics del blog "a mi m'agrada el circ",

primer de tot els voy felicitar per la feina que duen a terme des d'aquest blog par a la difusió del circ a Catalunya. M'adreço a vostès per fer un petit apunt a l'article "El circ a Tàrrega 2009" en referència a la companyia botproject. És cert que la companyia està vinculada a l'Ateneu Popular de 9 Barris i a l'Associació de Circ Rogelio Rivel, però també caldria nomenar la vinculació de la companyia al centre de creació artística Ca l'Estruch de l' Ajuntament de Sabadell pel suport que han donat i donen per al desenvolupament del projecte de l'Angel i el Lucas (BotProject).

Salutacions cordials
URI ha dit…
Hola Anònim! Ara mateix ho afegeixo, però aquesta entrada no l'hem elaborat nosaltres, sinó que es tracta d'un "newsletter" de la Fira de Tàrrega que hem enganxat tal qual (cosa que fem sovint, però en aquest cas ens hem deixat de citar la font). Potser també estaria bé que els de la Fira hi posessin bé tota la informació en el programa definitiu...

http://www.firatarrega.cat/ca/programacio?esp=178

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

SOPAPO WEON , Ricardo Gallardo

                En Ricardo Gallardo ens ha deixat L'artista, formador, director i col·laborador de nombroses iniciatives de circva morir dissabte a la nit en un accident El nostre amic Ricardo Gallardo va morir la nit de dissabte en un accident de moto. Ricardo, format a a la Universitat ARCIS de Santiago de Xile, i més tard a Bèlgica, Paris i Cuba, va formar amb Irina Zadek el duo Lavados amb el qual va participar a nombrosos festivals i cabarets a Holanda, Suïssa i Alemanya. A Barcelona, va crear amb Andrés Melero la companyia Deados, de la qual destaca la producció Kampingplatz, amb la qual han girat per nombrosos països. Ricardo Gallardo, soci de l’APCC, era profesor de l’escola, de circ Rogelio Rivel, membre de la comissió artística de l’Ateneu Popular 9 Barris i col•laborador de La Central del Circ en diversos projectes, com els actuals Circoneta o Disparate!. Gallardo també va ser director de muntatges com el 15è Circ d'Hivern, l'espectacle Circumstàncie