Passa al contingut principal

Tertulia sobre el "nou circ" a Catalunya

Ahir es van engegar les tertúlies que organitza la Central del Circ i vaig aprofitar per veure des de dins i per primera vegada aquesta instal·lació. Començar per dir que el format em va sorprendre ja que vam fer una rotllana amb tots els assistents (jo pensava que més aviat posarien els tertulians en un lloc més elevat) cosa que va estar molt bé. També comentar que la introducció de Jordi Jané sobre el circ contemporani a nivell planetari es va estirar una mica massa, però la informació que va donar i el seu punt de vista no són gens despreciables. La part més interessant però, va ser la de l'experiència personal de cadascú i com anaven sortint persones i llocs fonamentals en la història "recent" del circ català. Només comentaré els detalls que a mi em van interessar encara que hi van haver moltes més coses (que van quedar enregistrades en vídeo i no estaria de més que algú les traspasses a paper).

-L'inici d'alguns artistes va estar motivat per la recuperació de la cultura popular en temps de la dictadura (eminentment destaca Comediants, però n'hi va haver d'altres), però en passar a la democràcia aquesta funció el van assumir les entitats de cultura popular i aquests artistes que feien, bàsicament, cercaviles van haver d'evolucionar i ho van fer cap al circ.

-La relació estreta que hi havia al principi amb els titellaires (malauradament oblidada). Entre d'altres coses el Silvestre va començar de titellaire i les primeres coses de circ li va ensenyar la Marceline que ja havia girat per Europa fent malabars. El Pepe Otal va ser el que va introduir la cosa de passar el barret a Barcelona, ja que en viatjar en vaixell per tot el món ho havia vist fer a altre indrets.

-L'impacte importantíssim del "Circ Alligri" (no sé com s'escriu) que va plantar al parc de l'Escorxador (abans que el modernitzessin i quedés inútil per muntar-hi res de res), cap a l'any 82.

-Com certs espais van centrar l'activitat en diferents èpoques: Can Boter, Plaça del Pi, Ateneu de Nou Barris...

-Van sortir molts noms, com el del Xevi Collellmir (desaparegut aquest any) que va ser el primer home estàtua de la Rambla.

i moltes més coses... com que els primers monocicles els feia un tio de Badalona o que les primeres pilotes de malabars eren les bales de goma de la policia o la dada curiosa que no hi ha pràcticament cap generació de companyies de circ, ja que quasi totes es consideren de generacions diferents de les altres...

Tot això ho explico perquè érem uns vint a la sala (i crec que jo era el segon més jove...) i val la pena escriure-ho pels que no van poder venir, potser perquè estaven lluny, ja que si aquest bloc no serveix per això, aleshores no serveix per res.

Les fotos són de L'Ulls.

Comentaris

antonio pa i circ ha dit…
S'agraeix l'esforç d'anar i explicar-ho
suprunaman ha dit…
Si, els que estavem fora ens hagues agradat ser hi,

gracies per l´article.
Joan Ramon ha dit…
Gracies per escriure, crec que s´escriu cirque Alligre, pero no estic segur

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape