Passa al contingut principal

News letter - Circ a FiraTàrrega

La Fira esdevé una finestra de la diversitat de llenguatges que pren el circ

El circ fet a Catalunya viu, actualment, un excel·lent moment creatiu. Una producció efervescent i el cultiu de formats exportables donen fe de la bona salut d’aquest sector de les arts escèniques. FiraTàrrega en constitueix, en aquesta 30a edició, una bona mostra, amb una amplia programació d’aquest gènere que s’està renovant. Muntatges que fan un acostament contemporani a les tècniques tradicionals i que beuen de disciplines molt diferents (clown, dansa, humor, teatre visual, etc). FiraTàrrega és, doncs, una finestra representativa dels diferents plantejaments que pren aquesta disciplina artística.

Un exemple d’aquest circ el portarà a FiraTàrrega la companyia Atempo Circ amb un muntatge que fusiona el circ amb la dansa i la música en directe des de tres tècniques diferents: el masteler xinès, la roda cyr i la corda volant. L’espectacle ha estat guardonat amb el Premi FAD Sebastià Gasch d’Arts Parateatrals 2009 i al millor espectacle d'UMORE AZOKA 2010.

Atempo

També seran presents a la Fira el duet acrobàtic Deados, amb el muntatge d’acrobàcies i humor Kampingplatz, i la companyia Daraomai, amb la producció 1,2,3 Poma.

Deados amb Kampingplatz




Daraomai amb 123Poma



Cíclicus-Puça Espectacles portaran a la Fira Cíclicus, l’últim espectacle que va dirigir Joan Busquets –molt vinculat a la història de la Fira de Tàrrega– abans de la seva mort, el juny d’aquest any. El muntatge neix de l’encontre entre l’artista de circ, Ley Mendoza, i el multiinstrumentalista Tanja Haput i utilitza instruments inventats, malabars i bicicletes acrobàtiques.

Una altra mostra representativa del moment dolç que viu la producció circense és la col·laboració del conegut pallasso Jango Edwards amb la companyia catalana Cia. Passabarret, en el muntatge Big Boss & Tandarica Orkestar, un itinerant que emula l’univers del cineasta Emir Kusturica.

Jango Edwards i Cia. Passabarret amb Big Boss & Tandarica Orkestar

Jorge Albuerne & Cecilia Colacrai
també passaran per la Fira amb Ultimo, el baile, un espectacle de carrer amb dansa i acrobàcies inspirat en el personatge d’Ultimo, creat per Alessandro Baricco al seu llibre “Questa Storia”. La Fira també comptarà amb la presència de Circo Oxidado, que actuarà a la seva carpa, amb un muntatge homònim.

Jorge Albuerne & Cecilia Colacrai amb Último, el baile

Les companyies catalanes compartiran aparador amb companyies estatals i internacionals, una experiència interessant per intercanviar diferents maneres d’abordar el llenguatge, cada vegada més versàtil, del circ. Així, la Fira comptarà també amb els mallorquins Res de Res & Circ Bover amb l’espectacle Sine Terra i els andalusos Vaivén Circo Danza amb Cayuco. Pel que fa a la presència estrangera, la Fira inclou una mostra del millor circ produït a Irlanda, a través d’un acord amb l’Arts Council i Culture of Ireland, que durà a Tàrrega les companyies Fidget Feet i Tumble Circus.

Res de Res & Circ Bover amb Sine Terra

Vaivén Circo Danza amb Cayuco

També hi seran presents la companyia argentina Cia. Movimiento Armario amb el muntatge Falsa escuadra i els australians This Side Up, que arriben a la Fira amb Controlled falling project, una producció d’un alt nivell d’habilitat circense amb referències al cinema mut dels anys 20.

This Side Upt amb Controlled falling projec

Aquests són només alguns dels espectacles que es podran veure a FiraTàrrega 2010. A banda, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 9 al 12 de setembre, inclou els muntatges d’altres disciplines, tant de carrer com de sala, del voltant d’una vuitantena companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais d’Empresa).

Notes als mitjans

- Les imatges de les companyies d'aquest newsletter estan a baixa resolució. Us podeu descarregar totes les fotografies de les companyies d'enguany a alta resolució en aquest enllaç.

- Totes les companyies esmentades al comunicat de premsa tenen un enllaç a la seva pàgina web.

- En el nostre canal de YouTube podeu veure els vídeos d'aquestes companyies.

Comentaris

Joan Ramon ha dit…
La majoria d´espectacles ja es van veure l´any passat, algú ha pensat amb el public??
Anònim ha dit…
el nostre no s'ha vist encara...espero us agradi..."último, el baile"...
jorge
Joan Ramon ha dit…
I tant l´esperem amb candeletes.
URI ha dit…
Jo fa dos o tres anys que no pujo, però aquest any espero pujar i poder veure tot el circ que encara no he pogut veure en un dia, si és possible...

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

SOPAPO WEON , Ricardo Gallardo

                En Ricardo Gallardo ens ha deixat L'artista, formador, director i col·laborador de nombroses iniciatives de circva morir dissabte a la nit en un accident El nostre amic Ricardo Gallardo va morir la nit de dissabte en un accident de moto. Ricardo, format a a la Universitat ARCIS de Santiago de Xile, i més tard a Bèlgica, Paris i Cuba, va formar amb Irina Zadek el duo Lavados amb el qual va participar a nombrosos festivals i cabarets a Holanda, Suïssa i Alemanya. A Barcelona, va crear amb Andrés Melero la companyia Deados, de la qual destaca la producció Kampingplatz, amb la qual han girat per nombrosos països. Ricardo Gallardo, soci de l’APCC, era profesor de l’escola, de circ Rogelio Rivel, membre de la comissió artística de l’Ateneu Popular 9 Barris i col•laborador de La Central del Circ en diversos projectes, com els actuals Circoneta o Disparate!. Gallardo també va ser director de muntatges com el 15è Circ d'Hivern, l'espectacle Circumstàncie