Passa al contingut principal

El circ, confluència de les arts, un cicle d’audiovisuals i debat sobre la permeabilitat entre el circ i les altres arts

APCC - 28/11/2012

Notícies del circ



Organitzat per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) tindrà lloc a l’Antic Teatre de l’11 al 14 de desembre
L’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) proposa aquest mes de desembre un espai per reflexionar sobre la permeabilitat entre el circ i les altres arts. Serà a través del cicle de videofòrums El circ, confluència de les arts, una activitat comissariada per l’escriptor, periodista i crític de circ Jordi Jané, que tindrà lloc a l’Antic Teatre, de l’11 al 14 de desembre a les 19h.
El circ, confluència de les arts proposa una aproximació a les experiències de creadors com el cineasta Federico Fellini, el funàmbul Philippe Petit, Le Cirque du Soleil, el pintor René Magritte o l’escultor Alexander Calder. Totes les projeccions aniran acompanyades d’un debat posterior que dinamitzarà Jordi Jané.
Dimarts, 11 de desembre: Acròbates i ballarins seduïts per la pintura 
Com es coreografien un quadre o una escultura? Com es posen en pista? Algunes respostes en els treballs dramatúrgics de la trapezista Pénélope Hausermann sobre l’obra de l’artista Hans Bellmer i els de la companyia Aracaladanza i Le Cirque du Soleil sobre el món de René Magritte.
Projecció i anàlisi de fragments de Nubes (Cia. Aracaladanza), Quidam(Cirque du Soleil), Object nature i Trapezi butterfly chair (Hausermann).
Dimecres, 12 de desembre: Alexander Calder, el circ fet escultura
La poètica del circ ha fascinat profundament pintors de tots els temps i tendències, però pocs artistes plàstics han passat de la superfície al volum. El nord-americà Alexander Calder n’és potser el més emblemàtic.
Projecció i anàlisi de Le cirque de Calder, de Carles Vilardebò.
Dijous, 13 de desembre: La mirada transparent del cinema 
Federico Fellini va saber traslladar a la pantalla l’art i la vida dels saltimbanquis sense els tòpics habituals amb què ho fan la majoria de cineastes. Amb La Strada (1954), Fellini firma el seu últim film neorealista, i anys més tard aixecarà una molt polèmica acta de defunció del gènere dels pallassos (I clowns, 1970).
Projecció i anàlisi de La Strada, protagonitzada per Anthony Quinn i Giulietta Masina.
Divendres, 14 de desembre: Trànsfugues del circ
Hi ha artistes essencialment circenses que es projecten fora del circ per construir una obra sense lligams ni etiquetes. Entre molts d’altres, podríem parlar de l’art eqüestre de Bartabas o les creacions malabarístiques de Jérôme Thomas. Però avui ens centrarem en el funàmbul Philippe Petit.
Projecció i anàlisi del documental Man on wire.
L’APCC: activitats de difusió i debat i col•laboració amb altres entitats
Des del 2008, l’APCC organitza activitats gratuïtes de difusió i debat amb l’objectiu d’oferir eines per millorar les competències professionals i artístiques dels seus associats i difondre el circ entre els creadors culturals i el públic en general.
L'Antic Teatre col•labora en aquesta activitat en el marc del seu projecte de suport integral a la creació i de desenvolupament dels llenguatges multidisciplinaris.
 
Jordi Jané, escriptor, periodista i crític de circ
Premi de narrativa Víctor Català 1987 amb Microcosmos, Jordi Jané escriu textos dramàtics per a diversos autors, i escriu, dirigeix i presenta diferents espectacles de circ, i art escènica.
Crític i analista de circ, des de 1976 publica crònica i crítica de circ en diaris i revistes especialitzades com Oriflama, Destino, El Noticiero Universal, El Món, El Observador, Set Dies, El Ambidextro (Madrid), Circo, Immaginifico (Itàlia) o Le Cirque dans l'Univers (França).
Al diari AVUI , Jané hi publica crítiques de circ entre 1978 i 2012. Des de l’any 1999, i fins el 2012, hi manté la secció mensual Volt de pista, l'única pàgina de reflexió i anàlisi circense en el periodisme diari europeu.
Autor d’entrades per als àmbits de circ, il•lusionisme, titelles i music-hall de diverses enciclopèdies, també és autor d’articles de divulgació i conferències sobre Joan Brossa, Joan Miró, Josep Vinyes, Sebastià Gasch, Charlie Rivel o Tortell Poltrona, entre d’altres.
Guionista i director dels especials Charlie Rivel, de l'home a la llegenda(TVC, 1996) i Asiana (TVC, 2001), ha publicat l'assaig biogràfic Centenari Charlie Rivel (Departament de Cultura de la Generalitat, 1996), Les arts escèniques a Catalunya (2001), i en col•laboració amb Joan M. Minguet,Sebastià Gasch, el gust pel circ (1998) i Circ Contemporani Català. L’Art del Risc (Departament de Cultura de la Generalitat, 2005).
Jordi Jané és membre del Consell de Cultura de Barcelona des del 2010 i del Jurat dels Premis Nacionals de Cultura entre 2005 i 2008. Director de les programacions Arts de carrer (Caixafòrum, de 2007 a 2009) i Diumenges de circ (Museu Picasso, de 2008 a 2011), també ha comissariat les exposicionsCirc contemporani català, l’art del risc (amb Joan Minguet, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, 2006) i Un segle de circ: Paulina Andreu Rivel Schumann (amb Raffaele De Ritis, Arts Santa Mònica, Barcelona; Circo Price, Madrid, 2011).



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape