3.30.2013

Masca masca


La bona imatge de Mascarell es trenca
El món cultural està estupefacte per la remuneració de 123.420 euros al comissari de l’Any Espriu. La notícia arriba en un moment en què els professionals continuen reclamant l’abonament de subvencions impagades... mentre temen els pressupostos de 2013
Foto: Ivan G. Costa
En un moment de crisi en què s’assenyalen les asimetries d’una austeritat que no és igual per a tothom, el món de la cultura catalana ja té el seu privilegiat: Xavier Bru de Sala. Amb el sector en peu de guerra per les retallades pressupostàries (prop d’un 25%) i pels impagaments sistemàtics de subvencions, ha causat perplexitat que l’escriptor rebi 123.420 euros per comissariar l’Any Espriu. 

Les justificacions del Departament de Cultura, que al·ludien a la inclusió de dietes i viatges, i a la dedicació plurianual de Bru de Sala, han afegit benzina al foc. La polèmica ha prosseguit, doncs, amb la publicació d’inflamats articles d’opinió. L’escriptor Jordi Puntí ironitzava sobre l’inici d’una edat d’or de la despesa pública en cultura, mentre el filòsof Bernat Dedéu assenyala els intents d’amagar la xifra en la seva publicació al DOGC i parla de «despesa pornogràfica». El moviment Marea Roja ha realitzat un clip de vídeo crític. I Joan Tardà ha qualificat Bru de Sala de «sangonera».

El crític literari Jordi Galves era igualment contundent, i apunta en un text al responsable polític d’aquesta decisió. Galves titlla el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, de «barreja de director comercial de gran superfície, xarlatà de fira i tirador de cartes», i opinava que aquest tipus de sous suposen un pagament a «la claca del poder». Sigui com vulgui, la decisió sembla inexplicable també a nivell proporcional. Perquè s’ha donat inici a l’Any Espriu sense un pressupost tancat, però la forquilla de xifres que es va comunicar (entre el milió i el milió i mig d’euros) implicaria que la retribució d’una sola persona sumaria al voltant del 10% de la despesa total. 


El viacrucis de Mascarell

El que no se sap és quan cobrarà l’antic director del CoNCA. Perquè la Generalitat segueix acumulant impagaments: subvencions aprovades i comptabilitzades en els pressupostos de 2012 segueixen sense abonar-se, i amb el primer trimestre de l’any està a punt d’exhaurir-se un nou termini. L’efecte combinat de reducció de subvencions, infradotació pressupostària del Sistema d’Adquisició Bibliotecària i deutes, unit a la retracció en el consum privat i decisions estatals com el brutal augment de l’IVA cultural, configuren un panorama de fallida general. La situació de paràlisi s’agreuja per la falta d’uns pressupostos de 2013 que s’anticipen catastròfics, i que es poden considerar paper mullat atesa la cronificació dels impagaments. Segons l’editor Jordi Fernando, de Meteora, és impossible planificar «seriosament mentre la situació sigui aquesta. Tot el que programem és eteri i una trampa que ens parem a nosaltres mateixos». 

A més, els crèdits de l’Institut Català de Finances que havien de servir perquè el sector parés el cop... costen més diners en interessos a mesura que la Generalitat triga a pagar. En aquest context, s’espera que plataformes com No Retallem la Cultura! tornin a mobilitzar-se contra la morositat institucional.

*Aquesta informació la trobaràs complerta al setmanari EL TRIANGLE que està als quiosco