Passa al contingut principal

Salvados' repassa la factura del malbaratament cultural a Espanya

L'ALTRA BOMBOLLA

'Salvados' repassa la factura del malbaratament cultural a Espanya

El periodista Jordi Évole mostra la llarga llista d'equipaments a mig construir o buits de continguts

'Cuando éramos cultos' recupera el debat de les inversions públiques desmesurades en temps de crisi

Es diu que l'arquitecte Santiago Calatrava va dibuixar en un tovalló un esbós mentre sopava amb l'expresident de la Comunitat Valenciana Francisco Camps. "Mira quin projecte tinc”, li va dir. I d'aquí va néixer la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, que va costar 1.300 milions d'euros, es va pressupostar en 300 i encara no s'ha acabat de pagar.
Dilluns, 12 de març del 2012 - 08:09h.

La cultura sí que té un preu i el programa Salvados del periodista Jordi Évole ho ha demostrat aquest diumenge a la nit. Cuando éramos cultos ha analitzat les conseqüències de la bombolla immobiliària en el món de la cultura: les administracions van invertir milions d'euros en grans teatres, auditoris i museus que, a més de sobrepassar de llarg els pressupostos inicials, han quedat a mig construir o no acullen cap acte cultural.

“La culpa no és dels arquitectes sinó dels polítics ¿Amb un xec en blanc què faries? Doncs l'obra de la teva vida”, ha indicat el periodista de La Voz de Galicia Manuel Cheda en referència a la Ciutat de la cultura de Galícia que va aprovar l'expresident de la Xunta Manuel Fraga, que està sense acabar. L'obra es va pressupostar per 300 milions, de moment en costa 480 i el límit màxim era de 108,2 milions.

EDIFICIS BUITS

Davant una llibreria amb capacitat per a un milió de llibres però amb gran part de les prestatgeries buides, Évole ha buscat respostes parlant amb Anxo Lorenzo, secretari general de Cultura de la Xunta. “Ara ja no podem derruir l'equipament, així que hem de tirar endavant”, ha indicat a la vegada que ha qualificat d'“anècdota” el fet que s'acabessin les pedres procedents de Galícia i les haguessin de portar del Brasil per completar un dels edificis.

Lorenzo també ha restat importància al fet que el pla estratègic de la construcció es presenti 11 anys després que es col·loqués la primera pedra. “El tema de les plaques inaugurals a Galícia va ser una gran indústria. Fraga ho inaugurava tot”, ha sostingut el músic, escriptor i director de cine Antón Reixa.

COSTOS DESMESURATS

La tirallonga de construccions faraòniques, desmesurades i sense un ús periòdic és llarga: la Ciutat del Circ d'Alcorcón, encara en obres, costa 120 milions d'euros i té un sobrecost del 40% respecte al pressupost inicial. “Per construir-la es va haver d'enderrocar una biblioteca i talar arbres”, ha recordat el periodista Pedro Vallín, que ha lamentat que “tothom vol tenir el seu Guggenheim a la seva ciutat”.

L'auditori de Torredembarra va costar 4,5 milions i tampoc s'ha acabat. El Palau de Congressos d'Albacete, dissenyat per Calatrava, va costar 350 i la Ciutat de la llum d'Alacant, 300 i té un deute de 190 milions. Davant aquestes xifres, els comentaris a Twitter han estat tan nombrosos fins al punt que el hashtag del programa #cuandoeramoscultos ha estat trending topic a nivell mundial aTwitter.

La “bogeria” per crear infraestructures culturals també ha deixat un paisatge d'edificis acabats, però sense diners per posar-los en marxa. “No per falta d'idees sinó perquè no hi ha demanda”, ha explicat Vallín. Davant més formigó i menys cultura, la diputada per Compromís a les Corts valencianesMònica Oltra, que s'ha mostrat crítica amb el govern del PP, ha tancat la situació actual de bombolla cultural. “Tenim grans contenidors culturals, però el contingut deixa molt a desitjar”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape