9.01.2012

BIT DE CULTURAwww.andreusotorra.com/bitdecultura/

Dissabte, 1 de setembre del 2012
Any XII - Núm. 3964


Bits del dia
El Ministeri d'Hisenda espanyol qualifica cínicament d'«entreteniment» el teatre, el cinema i les actuacions musicals per justificar les crítiques al 13% de pujada de l'IVA d'aquest sector de la cultura
El Ministeri d'Hisenda ho té clar: cal distingir entre productes culturals i d'entreteniment, davant la pujada de l'IVA de l'1 de setembre, que afectar en diferent mesura als sectors de la cultura. El Govern espanyol, diu, ha reclassificat l'IVA de certs productes d'entreteniment com les entrades dels espectacles (cinema, teatre i altres) que passen al tipus general del 8% al 21%. El tipus general de l'IVA s'aplica també a altres països de l'entorn com França, Regne Unit i Portugal. 
El Ministeri d'Hisenda continua justificant: aquest augment no és tan gran si es compara amb els preus actuals. Segons Hisenda, una entrada de cinema passaria de 7 a 7,8 euros, de mitjana i en el cas que l'empresari repercuteixi tot l'increment, una entrada de teatre passaria de 25 a 27,8 euros i un musical, de 60 a 66 euros. El mateix ministeri afegeix que es manté l'IVA reduït (que passa del 8% al 10%) en gran part que sí que qualifica com a productes culturals: l'entrada a museus, arxius, biblioteques, centres de documentació, galeries d'art i pinacoteques. El ministeri es vanta també que ha deixat pràcticament invariable el tipus superreduït del 4% en els llibres de text escolars, mentre que en països com Alemanya o França es graven amb el 7%. Finalment, el ministeri defensa la decisió del govern espanyol sobre l'augment de l'IVA i assegura que la cultura, tal com pregonen alguns lemes crítics, no s'ha de considerar un luxe. La Unió d'Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola, que representa més de 4.000 empreses, va enviar una carta al ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, en la qual li demana la seva empara i que repliqui les que consideren escandaloses declaracions d'Hisenda sobre el concepte de cultura i entreteniment.