3.23.2013

Figueras i el circ


Política de sensacions amb el festival del circ de figueres? – diaridegirona.cat
22 març 2013 / admin / No comments


ÒSCAR VERGÉS

No tinc cap dubte que, per a Figueres, el Festival Internacional del Circ és un regal del cel caigut de la mà de Genís Matabosch. I és així perquè és un esdeveniment únic al país, exclusiu i diferencial, i que compta amb el suport financer de l’ajuntament de Figueres, del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i de la Diputació de Girona, i potser també de la Generalitat de Catalunya, de fins a 126.500 € de diners públics. Un suport que, en el cas de l’ajuntament, va més enllà del factor econòmic via subvenció, d’un total de 55.000 € amb ajuts directes, i d’altres que no s’esmenten, en ocupació de sòl públic i en serveis de transport i de seguretat, però que no s’han detallat com a despeses del circ.


Arrel de l’informe que va publicar la setmana passada l’organitzador de l’espectacle, Circus Arts Foundation, una fundació privada sense afany de lucre, l’ajuntament estudiarà la fórmula que millor s’avingui per mantenir i potenciar aquest esdeveniment. En paraules de l’alcaldessa, Marta Felip, l’Ajuntament ja va manifestar que vol signar un conveni trianual per garantir la seva continuïtat. Com a ciutadà -de Figueres- demano una mica de seriositat i, sobretot, transparència, però amb l’informe de Circus Arts Foundation no en faig prou, tot i que permet veure alguna pinzellada del seu tarannà, amb moltes floretes, poc rigor amb les dades triades per vestir un presumpte èxit, i una gran dosi de frivolitat. M’explico: és lloable la presentació d’unes dades d’espectadors, així com dels ingressos i les despeses, però crec que l’Ajuntament hauria de fer els seus propis números per justificar la dedicació i la inversió d’uns diners públics que no són només seus, sinó de tots els ciutadans.

I fent ús d’una frase d’Edward Kennedy: “En política, com en les matemàtiques, tot el que no és totalment correcte és equivocat” vull donar compte de la meva opinió sobre l’informe d’aquest festival amb dues pinzellades.

Cal que posem en qüestió els números que ens ofereix el Festival -no així el de l’afluència d’espectadors ni dels ingressos i despeses-, ja que li falta molt rigor i feina de camp. Així mateix, no estaria malament que el mateix Festival s’esmercés una mica a conèixer els seus clients, per franges d’edat, per origen i quines necessitats tenen, així com les despeses que preveuen fer, més aviat per tenir un suport sòlid i evitar navegar en la inconcreció de no saber quin és l’impacte econòmic d’aquest esdeveniment. Com a detall, l’alcaldessa proclamava al seu perfil de Twitter que “el retorn econòmic ha estat visible en hotels i establiments”, un comentari que no deixa lloc a cap tipus de dubte sobre la necessitat d’un informe seriós.

En la mateixa línia, no podem confiar en les proposicions que se’ns volen donar com a certes -des de l’organització- i que volen assegurar, d’una banda, la continuïtat del festival amb les necessitats que proclamen -entre elles un hotel de cinc estrelles- i, de l’altra, les lectures que fan del context per vendre’s més bé. No és legítim que s’asseguri que la situació actual és “En un context econòmic de crisi continuada en el que les despeses socials o sanitàries ofeguen les partides destinades a la cultura…” i alhora rebre 126.000 € de diners públics. Una fatxenderia en tota regla. Tant és així que, per evitar la dependència de les aportacions públiques, es vol declarar el Festival “Esdeveniment d’Especial Interès Públic”, amb la consegüent millora de les condicions de desgravació fiscal per a les empreses que hi participin.

Atenció, perquè això suposa que els diners que les empreses destinin cap al Festival no aniran a la hisenda pública, via impostos sobre beneficis, que és la part que sufraga les despeses d’educació, sanitat, seguretat… de la societat. I no fa falta dir res més, tret que la importància de Figueres al panorama cultural internacional és, bàsicament, Dalí i el seu Museu, un fet del qual el festival pren molt, fins i tot amb les estatuetes dels premis que atorga als guanyadors, però que no rep ni un trist esment en la seva particular visió de la ciutat a través del seu informe.

A dia d’avui, Figueres desconeix quina és la repercussió econòmica d’aquest festival. Per evitar fer el ridícul cal que ens dotem d’instruments per passar de les sensacions als fets empírics, només així veurem si el camí que hem pres és el bo.

Publicat a http://www.diaridegirona.cat/comarques/2013/03/19/politica-sensacions-festival-del-circ-figueres/609143.html?utm_source=rss