Passa al contingut principal

Figueras i el circ


Política de sensacions amb el festival del circ de figueres? – diaridegirona.cat
22 març 2013 / admin / No comments


ÒSCAR VERGÉS

No tinc cap dubte que, per a Figueres, el Festival Internacional del Circ és un regal del cel caigut de la mà de Genís Matabosch. I és així perquè és un esdeveniment únic al país, exclusiu i diferencial, i que compta amb el suport financer de l’ajuntament de Figueres, del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i de la Diputació de Girona, i potser també de la Generalitat de Catalunya, de fins a 126.500 € de diners públics. Un suport que, en el cas de l’ajuntament, va més enllà del factor econòmic via subvenció, d’un total de 55.000 € amb ajuts directes, i d’altres que no s’esmenten, en ocupació de sòl públic i en serveis de transport i de seguretat, però que no s’han detallat com a despeses del circ.


Arrel de l’informe que va publicar la setmana passada l’organitzador de l’espectacle, Circus Arts Foundation, una fundació privada sense afany de lucre, l’ajuntament estudiarà la fórmula que millor s’avingui per mantenir i potenciar aquest esdeveniment. En paraules de l’alcaldessa, Marta Felip, l’Ajuntament ja va manifestar que vol signar un conveni trianual per garantir la seva continuïtat. Com a ciutadà -de Figueres- demano una mica de seriositat i, sobretot, transparència, però amb l’informe de Circus Arts Foundation no en faig prou, tot i que permet veure alguna pinzellada del seu tarannà, amb moltes floretes, poc rigor amb les dades triades per vestir un presumpte èxit, i una gran dosi de frivolitat. M’explico: és lloable la presentació d’unes dades d’espectadors, així com dels ingressos i les despeses, però crec que l’Ajuntament hauria de fer els seus propis números per justificar la dedicació i la inversió d’uns diners públics que no són només seus, sinó de tots els ciutadans.

I fent ús d’una frase d’Edward Kennedy: “En política, com en les matemàtiques, tot el que no és totalment correcte és equivocat” vull donar compte de la meva opinió sobre l’informe d’aquest festival amb dues pinzellades.

Cal que posem en qüestió els números que ens ofereix el Festival -no així el de l’afluència d’espectadors ni dels ingressos i despeses-, ja que li falta molt rigor i feina de camp. Així mateix, no estaria malament que el mateix Festival s’esmercés una mica a conèixer els seus clients, per franges d’edat, per origen i quines necessitats tenen, així com les despeses que preveuen fer, més aviat per tenir un suport sòlid i evitar navegar en la inconcreció de no saber quin és l’impacte econòmic d’aquest esdeveniment. Com a detall, l’alcaldessa proclamava al seu perfil de Twitter que “el retorn econòmic ha estat visible en hotels i establiments”, un comentari que no deixa lloc a cap tipus de dubte sobre la necessitat d’un informe seriós.

En la mateixa línia, no podem confiar en les proposicions que se’ns volen donar com a certes -des de l’organització- i que volen assegurar, d’una banda, la continuïtat del festival amb les necessitats que proclamen -entre elles un hotel de cinc estrelles- i, de l’altra, les lectures que fan del context per vendre’s més bé. No és legítim que s’asseguri que la situació actual és “En un context econòmic de crisi continuada en el que les despeses socials o sanitàries ofeguen les partides destinades a la cultura…” i alhora rebre 126.000 € de diners públics. Una fatxenderia en tota regla. Tant és així que, per evitar la dependència de les aportacions públiques, es vol declarar el Festival “Esdeveniment d’Especial Interès Públic”, amb la consegüent millora de les condicions de desgravació fiscal per a les empreses que hi participin.

Atenció, perquè això suposa que els diners que les empreses destinin cap al Festival no aniran a la hisenda pública, via impostos sobre beneficis, que és la part que sufraga les despeses d’educació, sanitat, seguretat… de la societat. I no fa falta dir res més, tret que la importància de Figueres al panorama cultural internacional és, bàsicament, Dalí i el seu Museu, un fet del qual el festival pren molt, fins i tot amb les estatuetes dels premis que atorga als guanyadors, però que no rep ni un trist esment en la seva particular visió de la ciutat a través del seu informe.

A dia d’avui, Figueres desconeix quina és la repercussió econòmica d’aquest festival. Per evitar fer el ridícul cal que ens dotem d’instruments per passar de les sensacions als fets empírics, només així veurem si el camí que hem pres és el bo.

Publicat a http://www.diaridegirona.cat/comarques/2013/03/19/politica-sensacions-festival-del-circ-figueres/609143.html?utm_source=rss

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape