Passa al contingut principal

Una edició "una mica justa" TRAPEZI 2013

CULTURA | Trapezi 2013

Una edició "una mica justa" del Trapezi arrenca el proper 9 de maig

Hi participaran catorze companyies menys que l'any passat i cauen dos dels escenaris urbans de la fira

02/05/2013 | Per Natàlia Borbonès
Josep Margalef, Jordi Gaspar, Carles Pellicer, Joaquim Sorio i Jordi Agràs s'han fotografiat somrients amb el cartell de la fira.
Josep Margalef, Jordi Gaspar, Carles Pellicer, Joaquim Sorio i Jordi Agràs s'han fotografiat somrients amb el cartell de la fira.
Amb catorze companyies menys que l'any passat, l'eliminació de dos escenaris urbans i la reducció al mínim d'espais que ja estaven del tot consolidats (Firaires i RRR), la dissetena edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, serà "una mica justa", segons la sincera definició que n'ha fet el mateix director artístic de la convocatòria, Jordi Gaspar. La fira comença el 9 de maig i s'ha presentat avui dijous, fet que dóna una idea de la precipitació i les tensions que han envoltat la seva organització.
El Trapezi d'enguany és el fruit de "l’acumulació de problemes" que han afectat la seva concreció, segons Gaspar. En aquest sentit, el director artístic ha destacat els "problemes econòmics i els canvis constants en el pressupost, que han afectat la contractació de les companyies", sobretot les internacionals, circumstància que ha donat com a resultat que aquesta sigui una edició "una mica justa". Davant la indefinició pressupostària, la majoria de les companyies aparaulades per Gaspar des del mes de gener passat "anaven caient de la programació. I tot s'ha complicat". Al final, hi participaran 24 companyies, 7 de les quals seran internacionals (Itàlia, Bèlgica, França, Alemanya, Holanda, Mèxic, Xile, Argentina i Israel) i la resta, de Catalunya i l'Estat espanyol. Per tant, s'ha reduït en un 10 per cent la participació internacional respecte a l'edició de l'any passat, al temps que s'ha augmentat amb el mateix percentatge la participació nacional. El pressupost és de 326.000 euros davant els 300.000 de l'any passat, ja que s'hi han sumat els 30.000 euros de la dotació del Premio Nacional de Circo 2012, atorgat al Trapezi pel Ministerio de Cultura. A propòsit del premi, l'alcalde, Carles Pellicer, ha anunciat que es convocarà una festa amb tots els artistes que participin en el Trapezi d'enguany, l'últim dia de la fira, per celebrar la fita.
Amb totes les limitacions esmentades, Jordi Gaspar ha confeccionat un programa que oferirà quatre noves estrenes, dues preestrenes i tres propostes inèdites a l'Estat espanyol. No hi haurà espectacle inaugural de producció pròpia, entre altres raons "per no disparar el pressupost". Per tant, la companyia francesa Colectif de la Bascule, especialista en acrobàcies de bàscula, serà l'encarregada d'inaugurar la fira el dia 9. És un espectacle a peu de terra i de petit format. A partir de la inauguració, els espectadors podran contemplar seixanta hores d'espectacle amb 24 tècniques de circ, de les quals Gaspar ha destacat la suspensió capil·lar de l'artista Ingrid Esperanza de la companyia Proyecto Otradnoie i els equilibris sobre tacs de fusta de Nacho Flores. La participació de Proyecto Otradnoie és una col·laboració del Trapezi amb la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega.
No hi haurà espectacles ni a les Peixateries Velles ni tampoc a la plaça de la Cultura de la Pau, amb la qual cosa el Trapezi 2013 perdrà dos dels seus escenaris urbans. Tampoc no hi haurà cap vela al parc de Sant Jordi perquè no hi ha hagut prou temps per trobar una companyia disposada a representar-hi el seu espectacle ("les bones companyies treballen molt", ha apuntat Gaspar, que ha deixat entreveure, així, la impossibilitat de contractar-ne alguna d'avui per demà). Per tant, al parc de Sant Jordi només hi haurà un espectacle, el que oferirà la companyia Bam, formada per dos acròbates. Pel que fa als teatres Bartrina i Fortuny, els francesos My Laika representaran, en el primer, l'espectacle pluridisciplinar Popcorn Machine. I al Fortuny, la també companyia francesa Subliminati Corporation hi presentarà File Tone, un muntatge de malabars, dansa i acrobàcia.
Pel que fa als Firaires i al RRR (Reus Racó del Riure), dos espais on es representen muntatges de petit format, enguany han quedat reduïts a la mínima expressió, atès que només comptaran amb la participació de dues companyies. La coordinació de les sessions golfes de circ i cabaret a La Palma s’ha externalitzat, ja que s'ha adjudicat a l'artista Andrés Melero "Andreti". També s'ha hagut d'externalitzar la coordinació tècnica de la fira, ja que Clàudia Sàez, responsable d'aquesta feina des de la primera edició del Trapezi, és un dels cinc treballadors acomiadats del Consorci del Teatre Fortuny. Iluminación Albadalejo S.L., l'empresa que sempre s'ha encarregat de la coordinació tècnica dels espais del Trapezi, assumeix ara la coordinació del conjunt de la fira.
Els polítics que avui han participat en la presentació del Trapezi 2013 han refermat el seu compromís amb la Fira del Circ de Catalunya. Així, mentre l'alcalde Pellicer i el delegat de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs, han fet referència a la necessitat de plantejar una fira "sense dèficit econòmic" en uns moments en què la Generalitat encara no ha aprovat els pressupostos de 2013 (i, per tant, continua sent una incògnita el pressupost del Consorci del Teatre Fortuny), el regidor de Cultura, Joaquim Sorio, ha fet referència al centre dedicat al circ i al gest que l'Ajuntament vol posar en marxa, en solitari i pel seu compte, després de l'estiu. També hi era present el "gerent en funcions" (tal i com l'ha presentat l'alcalde) del Consorci del Teatre Fortuny, Josep Margalef, el qual ha ocupat la posició a la taula que en les últimes edicions havien ocupat Cèsar Compte i Ferran Madico, directors-gerents de l'extint Centre de les Arts Escèniques de Reus (el CAER era l'organitzador del Trapezi però enguany les seves sigles no apareixen per enlloc en el dossier de premsa de la fira).
Si l'any que ve hi haurà o no Trapezi a Reus, és una incògnita que només el temps aclarirà. Les tensions entre la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus i la Conselleria de Cultura de la Generalitat no són cap secret per a ningú i ja van afectar l'organització de la fira de l'any passat. En tot cas, el seu director artístic ja assegurat que l'edició de 2014 "haurà de plantejar canvis en el format per intentar reduir al màxim el cost de les infraestructures, que és molt més gran que el de la contractació de les companyies".

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape