Passa al contingut principal

Mascarell presenta el pressupost de Cultura per al 2014, amb un increment del 4,8%


Mascarell presenta el pressupost de Cultura per al 2014, amb un increment del 4,8%

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presentat aquesta tarda el pressupost de la secció pressupostària de Cultura de la Generalitat. El pressupost del Departament de Cultura per al 2014 és de 225,7 milions d'euros, un 4,8% més que l'any anterior. Aquesta quantitat inclou la despesa financera i la no financera. Aquest increment és possible gràcies a la incorporació de recursos financers que es distribuiran entre el sector cultural a través de crèdits.

Per àmbits d'actuació, el de Creació i empreses culturals compta amb un pressupost de 62,4 milions d'euros, un 11,1% més que al 2013, l'àmbit de Patrimoni, amb 32,5 milions d'euros, un 15,9% més; els Grans equipaments compten amb 47,8 milions d'euros, un 1,5% més; l'àmbit de l'Associacionisme i cultura popular 5 milions d'euros, el que suposa un increment de 5,9%; l'àmbit de la Internacionalització 7,6 milions d'euros, amb un 5,8% d'increment, l'àmbit de Llengua 23,4 milions d'euros, amb un augment del 3,1%, i l'àmbit d'Administració compta amb un pressupost de 47,1 milions d'euros, el que suposa un decrement del 5% respecte l'any 2013.

Durant la presentació, el conseller Mascarell ha destacat que "al pressupost presentat hem previst que es puguin afegir ingressos complementaris que tindran una incidència notable a mig i llarg termini". En aquest sentit, ha esmentat "la participació  en l'impost sobre les estades turístiques, l'increment de patrocini i mecenatge, o l'impost sobre la provisió de continguts de xarxes de comunicació, que tindrà una incidència directa en l'audiovisual català".

El conseller de Cultura ha remarcat que les subvencions a la cultura viva s'incrementen d'un 3%, passant de 19.463.395€ a 20.240.551€, les subvencions a cultura popular s'incrementen des dels 2.893.927€ a 3.006.964€, i els ajuts per al foment de la llengua catalana es mantenen, tant pel que fa al doblatge de pel·lícules al català (952.000€),com  els ajuts a entitats i fundacions (350.000€) i el suport a la producció de productes tecnològics en català (200.000€ ).
 El conseller ha destacat algunes de les iniciatives que es duran a terme al llarg del 2014. En aquest sentit, s'incrementarà la partida dedicada a facilitar la presència de creadors i empreses catalanes a les fires i festivals internacionals, passant de 400.000€ a 700.000€, i es posarà en marxa l'Accelerador de projectes europeus per tal d'assessorar i acompanyar el sector cultural per poder accedir als ajuts europeus en el marc del Programa Europa Creativa. En l'àmbit de creativitat i empreses culturals, es preveu una partida de 200.000€ per al foment de la digitalització de sales de cinema, i es duran a terme campanyes de foment de públic, similar a la campanya Escena 25 de foment de públic jove que s'ha dut a terme durant l'octubre de 2013.

Durant l'any 2014 es posarà en marxa l'Agència de Patrimoni. Entre els principals projectes previstos, la creació de l'Espai Rambles als baixos del Palau Moja per a la promoció del patrimoni català amb un pressupost inicial de 750.000€, l'oferta de paquets turístics i rutes culturals amb una partida de 700.000€. L'Agència disposarà també de 4,8 milions d'euros per al manteniment dels monuments que en dependran. D'igual manera, es preveu una partida d'1 milió d'euros per a la creació de l'Oficina Única de Serveis Educatius del Patrimoni, punt de referència del patrimoni català per a tos els centres educatius de Catalunya.
El pressupost del Departament de Cultura contempla un increment dels diners destinats a la compra de llibres per a les biblioteques públiques, passant de 1,3 milions d'euros a 1,75 milions d'euros.

En l'any 2014, el Departament de Cultura manté inalterable la partida de 16 milions d'euros destinada al Consorci per a la Normalització Lingüística per a la impartició de cursos d'aprenentatge del català. Es potencia també l'oferta de cursos en línia a través del portal Parla.cat per tal de facilitar l'accés a l'aprenentatge del català arreu.  En l'àmbit lingüístic, també hi ha previst ampliar l'Enquesta d'Usos Lingüístics a tots els territoris de parla catalana.

D'altra banda, i amb la voluntat de potenciar la recerca etnològica de Catalunya, s'incrementa la partida de l'Institut Ramon Muntaner, de 475.000€ a 500.000€.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape