Passa al contingut principal

El pinxo li va dir al panxo vols que et punxi amb un punxo?

Avui l´article es dens, per un costat el Marcel Barrera que li agrada fer amics publica un article buscant opinions sobre el cric, per l´altra banda el circ cric respon, diu que no es pot comparar. i jo encara busco feina per a l´estiu.

> Els circs exigeixen solucions

Els principals circs de l'Estat segueixen els passos de Poltrona i abandonen les seves gires per Catalunya

MARCEL BARRERA. Barcelona
El circ viu una crisi que demana solucions urgents. Després que Tortell Poltrona hagi aturat la gira per les traves dels ajuntaments i la competència deslleial d'algunes companyies, altres circs han fet passos similars que amenacen la presència dels circs a Catalunya. El Deros, d'Itàlia, ha decidit anul·lar la gira prevista per a l'estiu a causa dels «enormes problemes» que hi ha a Catalunya, i el Circo Americano, una empresa catalana, amenaça també de marxar. A aquesta llista se li ha d'afegir un altre dels grans circs de l'Estat. El Circo Mundial, que després de 30 anys actuant a la ciutat de Barcelona ha decidit cancel·lar les visites per la prohibició d'exhibir animals. Tothom demana una normativa que reguli el sector, però les posicions semblen molt allunyades.


+ Sense amo.

Poltrona no és l'únic que s'ha plantat. També ho han fet el Mundial i el Deros, dos dels grans circs de l'Estat. Per Pelé Rossi, del Deros, Poltrona no té raó de queixar-se perquè el «més normal en el món del circ és que et robin la ciutat si bades una mica». «Fa mil anys que passa això en el circ, Poltrona ha plegat a la mínima tot i tenir el suport dels ajuntaments», comenta. «El que li puc dir és que benvingut a la selva. Sovint tinc ganes de tancar la barraca, moltes vegades, però no puc perquè ens moriríem de gana jo i la meva família.» En el mateix sentit s'expressa Néstor Forgione, del Circo Wonderland: «El que ha fet Poltrona és una ximpleria, ell no té cap conflicte amb els ajuntaments, el problema és que no vol que vagin a treballar circs estrangers a Catalunya, aquesta és la veritat.» Feia cinc anys que el Wonderland feia gira per Catalunya a l'estiu. «Els problemes que hi ha a Catalunya han influït en la decisió de no venir aquest any», admet Forgione. Poltrona, per la seva banda, demana que «es posi fi als circs pirates que fan males pràctiques i no actuen net perquè el que busquen és perjudicar els altres circs». «Calen unes normes de joc iguals per a tothom –afegeix– i que això no sigui un regne de taifes; si no canvien les condicions aniré a fer teatres i deixaré de fer circ, estic desfet.» Per Poltrona, si l'Americano s'hagués dit «Circ» i no «Circo» les «institucions els haurien parat els peus abans». «No estic fent això –comenta– perquè els prohibeixin, però sí que els regulin i funcioni tot com en un país democràtic.»

Del mateix parer és Carlos Raluy, del Circ Raluy, per qui els circs estrangers tenen, a diferència dels catalans, «totes les facilitats del món per actuar». Raluy assegura que se sent «solidari amb Poltrona» i li demana que «sigui fort i segueixi lluitant» perquè també ell es troba amb «moltes dificultats i no per això ho deixen». «El problema és que Poltrona està molt poc acostumat a viatjar amb el circ», diu Raluy.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha promès posar ordre. Des de l'associació de professionals del circ (APCC) s'assegura que arran les queixes de Poltrona s'han «accelerat» els treballs amb Cultura i esperen trobar solucions «molt aviat» i que hi hagi una normativa «igual per a tothom». Pròximament, la Generalitat convocarà les dues entitats municipals per abordar la qüestió. Joan Maria Roig, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Tortosa, assenyala que aquesta setmana es posarà en contacte amb Poltrona per oferir-li un acord i la firma d'un conveni per «fomentar» el Circ Cric. «Té raó Poltrona que el Cric és més que un circ convencional i per la seva connotació cultural val la pena donar-li suport», apunta. Respecte a la normativa que vol fer la Generalitat assenyala: «No tinc cap inconvenient a parlar-ne, però la presència dels altres circs no genera cap problema.» Roig és partidari que els circs negociïn els permisos amb els departaments de via pública perquè ocupen un espai. Per Teresa Jordà, alcaldessa de Ripoll i portaveu de la Federació Catalana de Municipis (FCM), existeix molta «confusió» i és «urgent» una regulació del sector i que es pugui «distingir entre el que és un circ i un espectacle». Per Jordà, s'hauria de «potenciar el circ català» com el Cric perquè no creu que un «lleó a la pista d'un circ es pugui tractar de cultura». No pensa ben bé el mateix Genís Matabosch, director de gira del circ francès Medrano. A favor d'una regulació, adverteix que hi ha el perill que la normativa «només beneficiï el circ contemporani sense animals». «Seria un greu error perquè existeix un circ tradicional de qualitat», apunta Matabosch.

El Circ Paraíso està abandonat al pàrquing de Regesa, al Fòrum de Barcelona. El responsable de l'aparcament, Xavier Cardó, explica que han comunicat al propietari la necessitat que vagi a recollir la pista, les torretes i la lona, guardats en tres camions –a la imatge–. El material passarà a mans del Consell Comarcal del Barcelonès si l'empresari continua sense aparèixer.

Carta des del CIRC CRIC

Escrivim aquestes ratlles, després de llegir i escoltar en diferents mitjans de comunicació, algunes opinions, valoracions i actituds d’alguns responsables de “circos” dels anomenats tradicionals. Opinions que, pel seu contingut i per la seva forma, no volem passar per alt, ja que pot donar la impressió que compartim el mateix problema i les mateixes situacions. Res més lluny de la realitat en alguns casos.

Hem llegit doncs les reaccions d'alguns circs - circos per ser exactes, segons la seva pròpia denominació comercial - després de la decisió del Circ Cric d'aturar la gira i pensem que, a sobre, tenen la barra de donar-se per al.ludits. Volem dir per ofesos. Volem dir per afectats. Volem dir que s'apunten a les lamentacions i criden, si us plau, a l'ordre. No hi ha dret. En referencia a algunes coses denunciades pel Cric, alguns d'ells clamen que aquestes coses entre circs ja passen i proclamen allò de " benvinguts a la selva.” No han entès res. No volen entendre res. Precisament això, entre d'altres coses, és el que està denunciant el Cric. Nosaltres, el Cric, no volem viure a la Selva i no volem viure en aquest submón on els circs han decidit sobreviure regint-se - a manca de lleis, en això estem d'acord, - per les pròpies lleis. Ni volem la selva ni volem lleis pròpies i heretades del "tot val".

Li diem als srs del Circo Deros, d'entrada, que abans d'obrir la boca com una persona, tornin les cartelleres que va robar al Cric a Tarragona. (Tenim testimonis i denúncia posada). Del delicte de suplantació d’imatge millor no parlar-ne. El mateix hauria de fer el circo Wonderland amb les nostres cartelleres de Badalona ara fa uns mesos. LI diem al circo Americano, que quan es queixa de no tenir públic, en comptes d'assenyalar el sr Portabella – regidor de l’Ajuntament de Barcelona . com a culpable dels mals del circ, es mirés a ell mateix i al seu circ i potser descobriria perquè el té buit. Perquè el public li ha marxat, La culpa no és de la falta d'animals, sinó de la pràctiques pressuntament artistiques que han fet foragitar el públic , que té seny, criteri i opinió, d'estructures que en nom del circ s'han dedicat a oferir, des de la pista, coses que res, o molt poc tenen a veure amb el circ i molt menys encara amb la minima qualitat necessària per ser tinguts en compte i ser respectats. Són circos, aquests,que es queixen d’estar mal acollits pels Ajuntaments. Sàpiguen que potser és la seva forma d’actuar “ selvàtica” la que produeix rebuig municipal, trabes administratives i animadversió general.

Llegim en un titular del "Punt" que els "altres "· circs s'afegeixen a la protesta de Poltrona i es plantegen no actuar a Catalunya. Els dirém 2 coses: Si us plau, no s'apuntin a la nostra protesta perquè, diriem, la nostra protesta, queixa, els nostre parer, no és el seu. Diria que tenim, realment, ben poc a veure. No embrutin la nostra reivindicació amb la seva ombra perquè l’únic que fan,sincerament, és desprestigiar-la. Que no es doni per al.ludit a qui no li pertoqui, però ens neguem a compartir viatge amb qui no comparteix ni l'ètica ni les bones maneres. I d'això, les ciutats i els ciutadans que els han patit en saben un munt. I en segon lloc, no encenguin la cançó de l'enfadós. No marxin com a protesta. Marxin perquè intueixen que no es veuran en cor de seguir unes normes de joc - urbanes, no les de la selva - i veient-s'ho a venir diguin que marxen abans no els facin fora. Sàpiguen que el Cric no marxa,i saben perquè? Perquè ens sabem estimats i recolzats per un públic i és per respecte a ell que ens hem " plantat". I per un bé al circ.

El circ és un art i com a tal hi tenen cabuda totes les visions,lectures i formats artistics – contemporanis o tradicionals - que els creadors els vulguin donar. Però no hi tenen cabuda aquells qui només utilitzen el nom del circ per tirar pel dret i per deixar rastre, - de bruticia, en tots els aspectes de la paraula- per allà on passen. Això no és circ i ja es hora que es digui, que es sàpiga i que les diferents institucions – totes - que hi han de dir la seva ho tinguin present d'una forma inequivoca i clara. Si no és aixi, amb nosaltres, que no hi comptin. Pel bé del circ.

Cordialment. CIRC CRIC / març de 2007

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre

VII "Malabaria" Herrera de Pga. 7-9 Octubre Notapor aitortxuherrera » Dom Sep 04, 2011 11:36 am 7º ENCUENTRO DE MALABARISTAS MALABARIA 7, 8 y 9 octubre 2011 Herrera de Pisuerga (PALENCIA) VIERNES 7 19:00. Recepción de participantes e inscripciones. Lugar. Centro Juvenil. CONTACTO: encuentromalabaria@hotmail.com JAIME - 661921226 disponible a partir de las 22:00 Precio del encuentro es de 13€ en la preinscripción (antes del día 7 de octubre) y de 15 € en el encuentro. Incluye: camiseta, chapa, identificaciones, desayuno sabado y domingo, comida del sábado y domingo, alojamiento, talleres, acceso a las instalaciones y alguna sorpresa. POR RAZONES DE SEGURIDAD E HIGIENE NO SE ADMITEN ANIMALES EN TODAS LAS INSTALACIONES DEL ENCUENTRO Ingresar la preinscripción en Caixa – 2100 6080 54 0200015462 En concepto. Malabaria 2011, NOMBRE APELLIDOS y traed el recibo del pago al encuentro. OS ESPERAMOS ¡HASTA LA VISTA MALABARISTAS! ATENCION: puedes colaborar con el Malabaria comprando pape