Passa al contingut principal

Habemus Consell de la cultura i de les Arts

Ahir (diu l'Avui) va sortir la llista que es proposarà al parlament per formar el nou Consell de la Cultura i de les Arts, després es triarà un president i dos vicepresidents (que tindran dedicació completa). Després ells mateixos hauran de triar un reglament i tot això a partir de febrer, ja se sap "las cosssas de palasssio van despasssio". Aquest consell no ha estat tan sonat com el de la Comunicació, però clar les Arts són un terreny més eteri on la manipulació té uns efectes diluïts per la creativitat.

Aquí hi ha la llista, on no hi cap representant de música ni de circ. Alguns dels escollits van ser proposats per la Plataforma Cívica a Favor del Consell de les Arts, que tenen el seu bloc desfasat, però sembla que estan prou satisfets. Heu de tenir en compte que aquest grup de persones marcaran la política cultural institucional dels propers (molts) anys (però crec que no atorgaran directament les subvencions).

El comunicat oficial el podeu trobar aquí, que és d'on he tret la llista amb les descripcions (allí hi trobareu un petit currículum de cadascú):

el filòsof i crític d’art Xavier Antich,
l’arquitecte i activista del disseny Juli Capella,
l’escriptor i crític Jordi Coca,
l’humanista i traductor Manel Forcano,
la galerista Chantal Grande,
l’advocat Francesc Guardans i Cambó,
l’actriu i directora Sílvia Munt,
la gestora cultural i d’art emergent Marta Oliveras i Tortosa,
la crítica d’art Pilar Parcerisas,
la realitzadora Rosa Vergés
i l’intel·lectual Xavier Bru de Sala.

Personalment, em sap greu que continuï la separació de l'art popular-tradicional i l'art professional. Ja entenc que algunes necessitats de l'art professional no són iguals que les de l'art popular, però per moltes altres coses haurien d'anar plegats. No sé d'on ha sortit aquest menysteniment de la cultura popular i tradicional quan hi ha entitats d'altíssim nivell. A vegades penso que és perquè la cultura professional cada cop ha abandonat més el seu compromís amb la resta de la societat (i per tant no molesta als polítics) i la cultura popular, en canvi, és un dels pocs moviments que pot prescindir dels polítics perquè està acostumat a sobreviure (malgrat els canvis polítics) i a crear organismes parapolítics de perillosa influència.

Comentaris

Joan Ramon ha dit…
Personalment, no n`hi ha cap dels que vaig votar, pero no passa res ja estic mes que acostumat a perdre eleccions.
Joan Ramon ha dit…
I llavors, per que no es diu consell de la cultura i d´algunes arts.
No em convens l idea de no hi ha cap representant del circ.
Per que no hi han dotze persones??
Qui de tots ells em representa???
A l´estatut hi diu que tothom te el dret de desenvolupar el seu art en igualtat de condicions...
Joan Ramon ha dit…
Jo voto per l´uri, així podra representar la cultura popular, els titelles, el circ..
Joan Ramon ha dit…
Que es pot fer per que els grups parlamentaris hi votin en contra??
Per que no ens hi posem??
URI ha dit…
Què s'hi pot fer? Jo tinc algunes observacions.

Primer: Que l'APCC faci sentir el seu malestar (si és que hi ha un malestar) perquè no hi ha cap representant del sector.

Problema al primer punt: Com tothom (APCC inclosa) va estar a favor del mètode de votació que no exigia cap quota mínima de cada sector, la veritat semblaria una mica contradictori. D'altra banda com la votació no era vinculant sempre es pot apel·lar als polítics directament (no crec que enlloc digui que han de ser 11).

Segon: És difícil plantejar una cosa com aquesta sense entrar en la demagògia política i el joc de partits. Segur que partits de l'oposició donarien suport, sempre que hi hagi un col·lectiu prou gran com per poder desgastar al govern (pots provar d'enviar una carta a l'Artur Mas o al PP o a ciutadans...).

Problema del segon punt: Es pot crear bastant malestar entre els actuals escollits i també pot passar que els partits de l'oposició s'aprofitin de la situació.

Tercer: Hi ha un problema tàctic, el sector musical, MOOOOLT més gran que el del circ i MOOOOLT més influent, no ha dit ni piu. Si es fes un front comú encara es podria arribar a algun lloc. La cultura popular no crec que estigui prou organitzada com per fer-hi res, ja han assumit el seu paper secundari des de fa anys.

Quart: Com a argument sempre es pot dir que el consell no pot ser de 10.000 membre o que la gent triada pot assessorar-se amb experts externs sempre que vulgui.

De qualsevol manera estic d'acord que el fet que no hi hagi ningú de circ pot ser molt perjudicial.
URI ha dit…
Més notícies sobre el Consell de la Cultura i de les Arts:

http://www.andreusotorra.com/bitdecultura/

Encara que hi ha coses en l'articles que no entenc:

¿Perquè els músics haurien d'estar contents de que el lloc provisional sigui al Fórum?
¿Perquè Santa Mònica passa a mans de Jaume Roures?
¿Quin és aquest espai del 22@?

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

SOPAPO WEON , Ricardo Gallardo

                En Ricardo Gallardo ens ha deixat L'artista, formador, director i col·laborador de nombroses iniciatives de circva morir dissabte a la nit en un accident El nostre amic Ricardo Gallardo va morir la nit de dissabte en un accident de moto. Ricardo, format a a la Universitat ARCIS de Santiago de Xile, i més tard a Bèlgica, Paris i Cuba, va formar amb Irina Zadek el duo Lavados amb el qual va participar a nombrosos festivals i cabarets a Holanda, Suïssa i Alemanya. A Barcelona, va crear amb Andrés Melero la companyia Deados, de la qual destaca la producció Kampingplatz, amb la qual han girat per nombrosos països. Ricardo Gallardo, soci de l’APCC, era profesor de l’escola, de circ Rogelio Rivel, membre de la comissió artística de l’Ateneu Popular 9 Barris i col•laborador de La Central del Circ en diversos projectes, com els actuals Circoneta o Disparate!. Gallardo també va ser director de muntatges com el 15è Circ d'Hivern, l'espectacle Circumstàncie