Passa al contingut principal

El Cirque du Soleil torna a Barcelona per tercer cop amb Alegria.


Cultura

ImprimeixAugmentar la fontMida de font normalDisminuir la font
‘Alegria' al Sant Jordi

El Cirque du Soleil presenta per 

  tercer cop, en una breu estada a


 Montjuïc, l'espectacle amb què es van presentar a Catalunya


Un detall de la producció ‘Alegria' que es va poder veure el 2007 a l'esplanada del Fòrum. Ara, l'actuació és a Montjuïc. Foto: LLUÍS CRUSET.
1
Al muntatge, hi treballen 55 artistes, tot procurant ser el màxim de fidel a l'original
El Cirque du Soleil torna a Barcelona per tercer cop amb Alegria. És l'espectacle que més bon record ha deixat entre els espectadors catalans, ja que va ser el títol amb què es van presentar a la ciutat. Des del dia Sant Esteve, i només fins al 6 de gener, es podrà veure al Palau Sant Jordi. Tot i que ja hi ha sessions amb les entrades exhaurides, encara queden entrades per als pròxims dies.
Com ja és habitual, en l'univers del Cirque du Soleil naveguen uns personatges onírics que, aquest cop, esdevenen un clam a la felicitat. La banda sonora d'Alegria s'identifica com cap altra amb la sonoritat d'aquesta multinacional del circ contemporani. Són accions, generalment, lluents. Evidentment, no hi falten vistosos números d'acrobàcia com ara els llits elàstics, el trapezi, les barres russes, la roda Cyr i el contorsionisme, entre altres.
Són dues hores i mitja d'espectacle (incloent-hi el descans). Alguns dies, doblen sessions la qual cosa contribueix al desgast físic d'aquests artistes i atletes que alternen les respectives especialitats de circ amb el complement dramatúrgic. Són 55 artistes i músics que vénen de 15 països diferents.
Alegria es va estrenar el 1994 i s'ha anat traslladant en format vela fins al 2009. Ja s'ha pogut veure en pavellons dels EUA, el Canadà i, ara, Europa. En total, 10 milions de persones han pogut veure el xou.
Gràcies a les versions en pavelló, la companyia quebequesa és molt més assídua en el vell continent. Pot fer estades més breus perquè s'estalvia el trasllat i la construcció de la pista. L'escenografia i l'escenari original sí que es desplacen i, a l'hora d'instal·lar-los, s'adapten a les característiques del pavelló. Les dimensions del Sant Jordi, per exemple, permeten que el públic envolti pràcticament tot l'escenari. Malgrat que la companyia hagi trobat un nou itinerari d'artistes, amb aquest nou format continua presentant muntatges nous en la pista tradicional, on poden controlar els detalls que converteixen l'espectacle en una experiència única. El Cirque du Soleil va debutar en format escenari al Palau Sant Jordi el 2007 ambDelirium, el primer títol pensat específicament per a aquest format. Ara, sembla que han canviat i hi procuren traslladar, tan exacta com es pugui la versió original.

Les festes de Nadal continuen sent bones per al circ

El Circ du Soleil no està sol a la cartellera de Barcelona. El Circ Raluy ja fa setmanes que s'ha plantat al costat de la plaça Antoni López i manté el seu cartell de circ tradicional (amb els carruatges on viuen els artistes al voltant). Però aquest any, no hi ha gaire més oferta de gran format. Es troben a faltar el Circ Kids d'altres anys a la Monumental i, de fa més temps encara, també el Circ Cric.
Sí que hi ha circ dins els teatres. Només fins al 30 de desembre, Tortell Poltrona representa Grimègies en solitari. També es manté fidel el Circ d'Hivern de Nou Barris. Ara presenten El Dorado, un treball que combina els exercicis acrobàtics amb una dramatúrgia, entre còmica i optimista –un extraterrestre farà veure a uns antiherois que viuen en un hotel rònec que tenen futur, carretera secundària enllà–. També hi ha actuacions puntuals, en circs de barri, com el Circ Catalunya a Can Dragó. A Girona, és molt recomanable Llenties i marabú dels Escarlata Circus: entranyable circ de puça.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Traces al Mercat de les Flors

Ahir al Mercat s´hi respirava un aire diferent, abans de començar ja s´hi notava alegria, la gent hi anava per a veure circ. Traces es una proposta de la Cia Les sept doights de la main, ( per explicar-ho millor, els de Les sept doights de la main van agafar cinc joves recent sortits de l´escola de Montreal per a muntar un espectacle). Una proposta molt coreografiada amb petits esquitxos de text, que revelen una mica la personalitat de cada un i deixen florir les seves virtuts en un ritme i una energia molt potents. Amb 25 anys mes o menys semblen criatures jugant amunt hi avall, amb tot el que troben, una cosa després de l`altra oferint a vegades petites estones una mica lentes, al costat d´unes del tot trepidants. La majoria d´ells, provenen d´una escola de circ de Sant Francisco on hi ha un professor originari de Xina. I els moments d´acrobàcia, son els que realment sobresurten i et queden al cap: Mortal amb pirueta d´un dels germans Cruz, en torre a sobre del altre ( clau d´un m

Mirando a YUkali al CAixa Forum

Aquest dissabte a les 21 hores Mirando A Yukali a l'Auditori del Caixaforum. es veu que han retallat un munt tota la programació cultural, la cultura és una de les principals formes que es veuen amenaçades per la crisis econòmica, quan nosaltres no hem pogut fer cap tipus d'especulació i intentem viure al marge de tot capitalisme liberal brusc i assassí. però bé que necessitem treballar!! els bancs per tal de blanquejar diners inverteixen amb art però ara que no en tenen ni dels bancs podrem viure.... és tot un rollo!!! ens pensàvem que tot baixaria i que per fi la crisis posaria un altre cop el món , la gasolina els habitatges més assequibles, però qui acaba pagant els errors dels avariciosos son els més febles i no sé si ells hi paguen gaire!! bé jo no hi entenc però m'han demanat que s'ha de omplir la sala si no segurament ja no es faran més coses de aquestes de circ al caixa forum, com si ara nosaltres haguéssim de fer la promoció! doncs aquí estic, convidant-vos a

SOPAPO WEON , Ricardo Gallardo

                En Ricardo Gallardo ens ha deixat L'artista, formador, director i col·laborador de nombroses iniciatives de circva morir dissabte a la nit en un accident El nostre amic Ricardo Gallardo va morir la nit de dissabte en un accident de moto. Ricardo, format a a la Universitat ARCIS de Santiago de Xile, i més tard a Bèlgica, Paris i Cuba, va formar amb Irina Zadek el duo Lavados amb el qual va participar a nombrosos festivals i cabarets a Holanda, Suïssa i Alemanya. A Barcelona, va crear amb Andrés Melero la companyia Deados, de la qual destaca la producció Kampingplatz, amb la qual han girat per nombrosos països. Ricardo Gallardo, soci de l’APCC, era profesor de l’escola, de circ Rogelio Rivel, membre de la comissió artística de l’Ateneu Popular 9 Barris i col•laborador de La Central del Circ en diversos projectes, com els actuals Circoneta o Disparate!. Gallardo també va ser director de muntatges com el 15è Circ d'Hivern, l'espectacle Circumstàncie